Lång väntettid på beslut om Kallak

Flera år har gått sedan det blev aktuellt med planerna om en gruvetablering i Kallak, Jokkmokks kommun. Och beslutet om det blir en gruva eller inte dröjer då saken är tillbaka på första instans. Tungt att leva med osäkerheten, säger Jåhkågasska samebys ordförande.

Våren 2013 blev en gruvetablering aktuell för Kallak utanför Jokkmokk. Samebyarna i området motsatte sig planerna med argumentet att en gruva skulle förstöra flyttleder och vinterbetesmarker. Och i flera månader protesterade renägare, andra samer och miljövänner. 

- Det som hände då var jätteviktigt och viktigt för oss i samebyn för våra frågor. Sedan var det ju andra frågor, som också är lika viktigt. Så det var en stark period på många sätt, säger Jåhkågasska samebys ordförande Jan Erik Länta. 

Förra hösten avslog länsstyrelsen i Norrbotten gruvetableringen. Bergsstaten gick inte emot länsstyrelsen och skickade ärendet till regeringen, som återremitterade ärendet till Bergsstaten och krävde en ny utredning. Orsaken till det är en dom från Högsta förvaltningsdomstolen om en planlagd gruva i södra Sverige, som säger att Bergsstaten måste granska all påverkan som utgörs från hela industriområdet. Och det gör att beslutet dröjer ifall det blir en gruva eller inte.

- Nu är vi tillbaka i första instans, alltså hos oss på Bergsstaten,  låt oss säga att vi avslår eller beviljar så kan ju ärendet överklagas, först till regeringen och eventuellt till högsta förvaltningsdomstolen, säger Johan Morin på Bergsstaten. 

Osäkerheten är tung för renskötarna och tankarna går mycket om framtiden. Men förhoppningen är att Bergsstaten slutgiltigt ska avslå en gruvetablering.

- Om det går emot oss kommer vi inte kunna bedriva vår verksamhet som vi gör idag. Det skulle inte vara så lätt att anpassa sig till och det skulle påverka oss i mycket stor omfattning, säger Jan Erik Länta. 

Ođđasat har försökt nå gruvbolagen Jokkmokk iron mines och Beowulf mining om väntetiden på gruvbeslut. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: