Naturvårdsverket fortsätter hantera vindkraftsrapport

Naturvårdsverket medger att det är en brist när rennäringen inte varit med i Vindvals referensgrupp som beslutat att inte publicera rapporten "Renar och vindkraft 2". Svenska samernas riksförbund menade att referensgruppen var en partsinlaga. 

- Det är alltid så att man behöver fundera på hur man får bästa möjliga input under forskningens gång och har bra referensgrupper, så att exakt hur det har blivit så här den här gången, det får den ansvariga handläggaren svara på. Men det finns absolut en strävan att det ska bli en så bred representation som möjligt, säger Manuela Notter, avdelningschef analys och forskning, Naturvårdsverket. 

Rapporten "Renar och vindkraft 2" har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, valt att själv publicera. De har funnit att renarna påverkas negativt av vindkraften eftersom renarna helt enkelt undviker vindkraften och betar helst där vindsnurror inte är synliga. Forskningen är gjord inom Naturvårdsverkets forskningsprogram Vindval som finansieras av Energimyndigheten. Genom en referensgrupp granskar och godkänner Vindval all forskning.

Naturvårdsverkets avdelningschef Manuela Notter meddelar att arbetet med rapporten "Renar och vindkraft 2" fortsätter. 

 - För att komma längre med det har man bestämt sig att ordna ett seminarium där man ska bjuda in flera olika intressenter för att just diskutera de här resultaten och komma vidare och fortsätta bearbeta frågan. På det viset komma fram till ett ställningstagande som man kanske kommer publicera, eller på olika sätt tillgängliggöra så att det blir en bra rekommendation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio