Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lars Miguel Utsi
Lars Miguel Utsi, ordförande i Guovssonásti. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Sámedigge/Sámediggi/Saemiedigkie/Sametinget

Sametingspartier vill att statlig kommitté utformar framtidens samepolitik

Per-Olof Nutti: Tiden är mogen
1:48 min

Sametingets opposition begär att regeringen tillsätter en kommitté som ska utforma framtidens same- och urfolkspolitik i Sverige.
Detta arbete kan göras parallellt med Sametingets egen utredning - men samerna måste ges ett stort inflytande i kommittéarbetet menar oppositionspartierna i en skrivelse till regeringen.

Det är oppositionspartierna Guovssonásti, Skogssamerna och Samelandspartiet som vill att regeringen tar ett samlat grepp om same- och urfolkspolitiken och genomför förslag som omfattar både ILO-konventionen 169, nordisk samekonvention, den svensk-norska renskötselkonventionen och en implementering av Fn:s urfolksdeklaration till svensk lag.

- Det här ska inte vara en utredning utan kommittén ska sätta sig ner och se på hur det samiska samhället ska få full tillgång till sina rättigheter, säger Lars-Miguel Utsi, partiledare för Guovssonásti.

Ordföranden i Samelandspartiet Per-Olof Nutti säger att både statsminister Stefan Löfven och sameminister Alice Bah Kuhnke har öppnat för detta arbete - både i regeringsförklaringen och via uttalanden.

-När ministern kommer med sådana uttalanden så ger det förhoppningar om att tiden är mogen för en samlad same- och urfolkspolitik, säger Per-Olof Nutti.

Sametinget har ju ifjol tillsatt en egen utredning som ska ge förslag på framtidens samepolitik. Styrelsen har utsett både utredare och experter och håller som bästa på att ta fram direktiv till utredningen.

Oppositionen menar att arbetet är väldigt oklart och otydligt och Per-Olof Nutti tror att Sametinget får svårt att nå enighet.

-Tiden har ju visat ända sedan Sametingets inrättande att det är svårt att få en gemensam syn i Sametinget i dessa frågor.

Guovssonástis partiledare Lars-Miguel Utsi tycker att Sametingets utredning kan ske parallellt med den statliga kommittén arbete.

Men i en skrivelse till Sametinget betonar Guovssonásti att fördelningen av markrättigheter måste anstå tills dess att Girjasdomen vunnit laga kraft.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".