Marianne Persson, Jijnjevaerie sameby. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Marianne Persson, Jijnjevaerie sameby. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Hur grön är vindkraften i Sverige?

Marianne Persson: Renen har dragit sitt strå til stacken allt för länge
4:49 min

Sverige har som mål att öka elproduktionen av vind i landet. Men vindel kan aldrig blir grön energi om den sker på urfolks marker, mot urfolkens vilja, det menar Jijnjevaeris ordförande Marianne Persson.

De senaste veckorna har vindkraftparker på renskötselområden diskuterats flitigt. Vindkraft beskrivs som en förnybar energikälla som inte ger några utsläpp och därmed minskar växthuseffekten och klimatförändringarna.

- Naturligtvis är elproduktion av vind en förnybar energikälla och man vill certifiera den grön. Men certifieringen måste ha en urfolks punkt och det kan inte certifieras som grön om man kränker urfolksrätt, säger Marianne Persson.

Sveriges mål är att 2020 kunna producera 30 TWh vindel årligen och allt fler samebyar får vindkraftsparker uppbyggda på deras betesmarker.

- På den tiden västvärlden byggde sina rikedomar så skedde det på urfolks marker. Och idag när västvärlden ska bli grön och naturmedveten, som urfolken alltid har varit, så sker det också på urfolkens bekostnad, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".