Polishelikopter. Foto: Polisen.
45 poliser och en helikopter var inblandade i den stora insatsen. Foto: Polisen

Fem män från Norrbotten anhållna i grov jaktbrottshärva

Åklagare Christer B Jarlås: Kan vara mer omfattande när det gäller antalet djur
1:28 min

Polisen har gripit fem män misstänkta för grova jaktbrott på björn och järv. 45 poliser deltog i tillslaget som gjordes på fem olika platser samtidigt.

Det hela började med ett tips till polisen och efter en längre tids spaning och utredningsarbete beslutade åklagaren Christer B Jarlås att anhålla männen.

De anhölls i sin frånvaro på tisdagen och under onsdagen genomfördes en stor insats på fem olika platser i Norrbotten. 45 poliser från både Norrbotten och Västerbotten deltog i gripandena. 

 – Tillslagen skedde samtidigt på de här fem platserna för att de inte skulle kunna varna varandra och städa undan bevis, säger polisens presstalesman Börje Öhman till P4 Norrbotten.

Förutom gripandena har det genomförts ett antal husrannsakningar för att säkra bevis. Männen är på sannolika skäl misstänkta för grova jaktbrott, enligt åklagare Christer B Jarlås är bevisläget bra och de fem männen kommer att begäras häktade.

 – Det som lett till anhållningsbeslutet handlar om tre djur, men i utredningen finns det saker som pekar på att det kan vara fler djur, säger Christer B Jarlås till P4 Norrbotten.

Polisen har bedrivit ett intensivt spaningsarbete som har lett fram till gårdagens stora tillslag.

 – Nu blir ju arbetet ännu mer intensivt eftersom nu börjar det ju löpa en massa tidsfrister bland annat och under torsdagen måste vi besluta om de ska begäras häktade eller inte, säger Christer B Jarlås.

Samtliga män har fått försvarare på onsdag eftermiddag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".