Christer B Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i Luleå på Södra hamn
1 av 2
Christer B Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Dokument med häktningsframställningar i jaktbrottshärvan.
2 av 2
Dokument med häktningsframställningar i jaktbrottshärvan. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Misstänkt jaktbrott i Norrbotten

Åklagaren: Ovanligt jaktbrott

Att jaktbrott omfattar djur av olika slag är mycket ovanligt. Det menar åklagaren Christer B Jarlås som jobbat med sådana här fall i omkring 20 år.

De fem män som misstänks för inblandning i grovt jaktbrott har under torsdag eftermiddag begärts häktade. På fredag ska det hållas häktningsförhandlingar i Luleå tingsrätt.

Sameradion & SVT Sápmi har pratat med åklagare Christer B Jarlås om det brott som männen misstänks för och han menar att det finns delar som är vanliga i sådana här brottsutredningar.

 – Att det vid jaktbrott handlar om flera misstänkta är vanligt, minst två eller fler personer brukar vara inblandade.

Christer B Jarlås har lång erfarenhet av att leda förundersökningar och utredningar kring misstänkta jaktbrott. Men ändå är den nuvarande utredningen annorlunda än tidigare utredningar för honom.

– Jag har haft hand om de här brotten under 20 år och oftast har det rört sig om en djurart, men här är det både björn och järv.

Brottsförebyggande Rådets stora rapport om illegal jakt på rovdjur som publicerades 2007 bekräftar åklagarens ord. Rapporten visar att det mellan åren 1995-2005 gjordes 344 anmälningar om illegal jakt på rovdjur. Endast tre av anmälningarna gällde fler än en art. 

Norrbotten toppade listan över anmälningar om illegal rovdjursjakt med 75 anmälningar, därefter Dalarna med 56 och Jämtland 51.

Att döma av BRÅ:s rapport så kommer Christer B Jarlås till häktningsförhandlingarna i Luleå i morgon med statistiken emot sig.

Rapporten visar nämligen att av 344 anmälningar om jaktbrott var det 33 stycken som till slut ledde till åtal - en tiondel alltså. Av dem blev det 19 stycken fällande domar där sammanlagt 21 personer dömdes för grovt jaktbrott, grovt jakthäleri eller i något fall, jaktbrott av normalgraden.

Bråttsförebyggande rådet skriver i sin rapport:

"En genomgång av den zooekologiska forskningens beräkningar av omfattningen av den illegala jakten på rovdjur, jämfört med anmälda misstankar om brott respektive väckta åtal och fällande domar, ger en bild av en mycket låg sannolikhet att fällas till ansvar för att ha begått illegal rovdjursjakt."

Det återstår att se hur polisens förundersökning fortskrider i det nu aktuella fallet och hur stark bevisning åklagaren kan samla ihop inför det fortsatta arbetet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".