Svenska Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson
Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: Anna Sunna/ Sameradion & SVT Sápmi

Bjuder in till internationellt samtal om sanningskommissioner

Håkan Jonsson: Det är något som aldrig har genomförts
2:16 min

I höst ska experter från hela världen delta i rundabordssamtal om en samisk sanningskommission i Umeå. Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, menar att diskussionerna bland annat kommer att handla om de sanningskommissioner som tidigare genomförts runt om i världen men inte i Norden.

I slutet av oktober kommer Sametinget, Diskrimineringsombudsmannen och Vaartoe - Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet att tillsammans arrangera ett internationellt rundabordssamtal om sanningskommissioner.

- Det här är ju en viktig fråga, det är något som aldrig genomförts, det är något som krävs och jag tror tiden är inne för det nu, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Till det här seminariet har också de samiska riksorganisationerna - Sáminuorra, Renägarförbundet, Sameätnam, Samerna och SSR - bjudits in. Och från de internationella experter som bjudits in hoppas Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson på att få svar på en hel del frågor under rundabordssamtalet.

- Anledningen till att vi vill ha ett sådant här rundabordssamtal är att vi ska få dra lärdomar inför den planerade sanningskommissionen i framtiden, så vi ser det helt enkelt som ett sätt att lära oss mer. Det är massor med frågeställningar som man har och ett axplock ur det är ju till exempel hur staten varit engagerad i de olika kommissionerna, vilka som ska vara experter, hur man ska nå ut till människor på gräsrotsnivå, hur man ska finansiera det och vilket resultat de här sanningskommissionerna har gett.

Hur en oberoende sanningskommission kan bidra till att öka kunskapen om historiska skeenden och övergrepp på samer i Sverige, är något som rundabordssamtalet kommer att handla om. Och om hur en sådan kommission ska kunna bidra till att säkerställa samers rättigheter som urfolk.

- Urfolksfrågorna har aktualiserats på senare år internationellt och även samefrågor nationellt har fått ett mer fokus, så på något sätt känns det som att det är nu vi ska starta upp en sanningskommission, säger Håkan Jonsson.

I samband med rundabordssamtalet ordnas också ett öppet seminarium för allmänheten. 


 

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".