Nedskräpningen i Jårkastakk
Foto: Privat
Kiruna kommun

Skolbarnens lekplats är en soptipp

Skolbarnen på skolan i Soppero har ledsnat på nedskräpningen i Jorggástat och har nu begärt att Kiruna kommun ska städa upp. Ärendet har legat på kommunens bord ett tag och är under polisutredning.

Hör mer om detta i dagens Rádio Sápmi kl 15.00-16.00!

Det var under en utflykt till Jorggástat, 2,5 mil från Soppero, som skolbarnen fann sig i ett nedskräpat område. Utländska pantburkar, soppåsar och giftiga batterier låg utspridda på platsen och nu har skolan skickat in en begäran till Kiruna kommun om städning. Man undrar från skolans sida vems ansvaret är att städa upp efter turisterna och vill att kommunen tar tag i frågan.

- Det första vi såg när vi kom var skräp. Och vi började fundera om det är vi som ska börja städa men vi valde att ta bild och skicka till kommunen. Vi ska ju lära barn om att ta hand om naturen och så kommer vi till ett sådant här ställe, säger läraren Solveig Labba från Soppero.

Jorggástat är ett populärt ställe för utländska fiskare då den ligger vid Lainioälven och Kiruna kommun har vetat om nedskräpningen ett tag nu. Ärendet har legat på miljökontorets bord i en månad men enligt dem är det svårt att veta vem som ska ansvara för städningen.

- Enkelt uttryckt så saknas det lagunderlag att be någon att städa i naturen när man inte vet vem som har skräpat ner. Just i den här fallet är det i alla fall så, säger Mikael Salomonsson på Miljökontoret.

Miljökontoret har anmält nedskräpningen till polisen och just nu pågår en polisutredning. Tills dess att utredningen är klar avvaktar man och efter det åker troligtvis frågan upp till kommunfullmäktige där beslut om städningen kan tas.

Skolbarnen från Soppero får då också vänta på att Jorggástat blir skräpfritt.

- Det är tråkigt att se det där, vi som åker mycket i området också, berättar Solveig Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".