Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets språknämnd.
1 av 2
Josefina Lundgren Skerk, ordförande i Sametingets språknämnd. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Lennart Rohdin
2 av 2
Lennart Rohdin Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio
Sámedigge/Sámediggi/Saemedigkie/Sametinget

Skerk kritisk till minoritetsutredning - vill ha möte med ministern

Josefina Skerk: Urfolksstatusen är det centrala
2:34 min

Ordföranden i Sametingets språknämnd, Josefina Skerk, är inte nöjd med utredningen som ska se över lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
Regeringen har inte haft någon dialog med Sametinget - och frågan om samernas urfolksstatus saknas i direktiven, säger Skerk.

Det var för en vecka sedan som regeringen tillsatte en utredning för att bland annat se över lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk och lämna förslag till förändringar.

Sametinget har ju redan för ett år sedan krävt att komma bort från begreppet nationell minoritet och istället bygga språkrättigheterna utifrån urfolksrättens principer.

Men detta saknas i utredningsdirektiven.

-Det är det centrala för våran del. Översynen är välkommen, lagen behöver skärpas men det är också otroligt viktigt att respektera vår önskan om att även språkfrågan ska omfattas av urfolksrätten och nämnas som urfolk i det sammanhanget, säger Josefina Skerk.

Till utredare har regeringen utsett Lennart Rohdin, som var politisk sakkunnig hos den förra borgerliga regeringen och delaktig i utformandet av lagen.

Han ser inte något utrymme i direktiven att förändra samiska språkets status på det sätt som Sametinget vill.

-Jag tolkar inte att den frågeställningen ligger inom ramen för mitt uppdrag, säger Rohdin.

Han påpekar dock att Sverige borde ha ratificerat ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter för att ge samerna en annan ställning i samhället.

-Men jag ser det ändå inte som någon motsatsställning till minoritetspolitiken, som ju handlar om språk och kultur. Alla samer i Sverige har ju rätt till sitt språk och sin kultur oavsett om det faller inom ramen för urfolk eller inte. Det är både och, inte antingen eller, säger Rohdin.

Sametingets styrelse har tidigare krävt i en skrivelse att all lagstiftning som rör samerna ska utgå från att samerna är ett urfolk.

Men när det gäller språkrättigheterna betraktas samerna som en nationell minoritet tillsammans med sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar.

Men Sametinget vill alltså slippa begreppet nationell minoritet och begär nu ett möte med ansvarig minister Alice Bah Kuhnke.

-Vårt budskap är att vi inte vill vara delaktiga i en utredning där vår status som urfolk inte behandlas. Den här metoden att ta fram utredningen duger inte – att man tillsätter en utredning utan dialog med oss, säger Skerk

Jenny Olausson är enhetschef för diskrimineringsfrågor vid kulturdeparmentet.

Hon säger att Sametinget varit kallat till samråd, men att de tackade nej. Däremot deltog både Same Ätnam och Sáminuorra vid samrådsmötet.

I övrigt har departementet ännu inte tagit ställning till skrivelsen från Sametinget.

Utgångspunkten är att utreda den befintliga lagstiftningen säger Olausson.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".