Jakt 3 Älgstuddsare
Norrbotten

Länsstyrelsen om regler för älgplomber

Nicklas Tuorda: Helkropp behöver inte plomberas ute i skogen.
6:30 min

Frågan om regler för plombering av fälld älg har aktualiserats i samband med polisens bevakningsinsats av älgjakten.

2012 införde länsstyrelsen i Norrbotten ett villkor gällande reglerna för älgjakt, nämligen att fälld älg ska märkas med en plomb.

Niklas Tuorda är jakthandläggare på länsstyrelsen och han berättar att bakgrunden till villkoret var att polisen i Norrbotten gjorde en förfrågan till länsstyrelsen om de kunde genomföra det här.

 – Polisen har tillsynsansvaret på den ordinarie älgjakten som sker, och efter att ha pratat med polisen så tog man beslut att införa de här tagsen, eller plomberingarna.

Regler med plombering har prövats i Norrbotten redan åren 1995-1996 och länsstyrelsen beskriver på sin webb att åtgärden "enligt de flesta källor reducerade den illegala jaktens omfattning i Norrbottens län".

Även inför årets jakt har länsstyrelsen beslutat om krav på plombering, men trots att regeln funnits sedan 2012 så råder det fortfarande tveksamheter kring vad som gäller. Saken aktualiserades ytterligare i och med att polisen under förra veckan beslagtog både vapen och fällda älgar från tre jägare i norra Norrbotten, med motiveringen att älgarna saknade plombering.

Sameradion & SVT Sápmi har varit i kontakt med jägarna som polisen just nu utreder och de menar att reglerna är oklara vad gäller så kallad skogsslakt.

Nicklas Tuorda säger att det står i länsstyrelsens informationsmaterial som skickas ut till jaktlagen hur plombering ska gå till.

  • Skytten är ansvarig för att älgen plomberas direkt.
  • Om man transporterar helkropp från skogen ska plombering ske när man når fram till bilväg.
  • Vid transport med helikopter så ska plombering omgående ske vid landning, på gårdsplan, slakteri eller helikopterplatta.
  • Vid skogsslakt så ska älgen plomberas vid slakttillfället i skogen.

 – Om du exempelvis ska transportera ut den i delar, då ska den också plomberas runt senan på älgens vänstra bakben, säger Nicklas Tuorda.

Vid skogsslakt kan det vara så att två eller fler jägare delar upp älgen på plats, vilket innebär att enbart den jägare som tar älgens vänstra bakben kommer att ha plombering synlig.

Nicklas Tuorda menar att övriga jägare som har delar av älgen utan plomb inte ska behöva oroa sig för att polisen kommer och beslagtar kött och vapen.

 – Den behöver ju enligt det som är skrivet, inte plomberas. Det är ju samma sak om du har hängt älgen i x antal dagar och man börjar finstycka, du behöver ju ingen plombering på själva köttet då. Utan det är ju bara när du transporterar älgkroppen som hel, då på bilväg eller som delar i skog.

Ger plombsystemet resultat anser du?

- Det man hör från polisen är att det verkar som att i alla fall försäljningen har minskat en del av älg och då är det ju frågan om det är en försäljning som har varit olaglig som har varit ganska hög och att det är därför det minskar, men det är ju polisen som sitter på de uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".