Ny FN-kritik mot svensk samepolitik

2:10 min

Både den svenska skollagen och minerallagen bör ses över för att säkerställa samers rättigheter. Det menar FN:s specialrapportör kring urfolksrättigheter Victoria Tauli Corpuz i sin rapport om samernas situation.

Det finns fortfarande mycket att göra i Sverige, Norge och Finland, när det gäller samers rättigheter, skriver Victoria Tauli Corpuz i rapporten som nyligen publicerats. Hon pekar på att den naturresursutvinning som pågår i Sápmi skapar sociala konflikter.

FN:rapportören nämner särskilt att de tre länderna getts stöd för urfolksrättigheter internationellt - bland annat i FN:s urfolksdeklaration. Här tycker Tauli Corpuz i princip att länderna behöver städa på sin egen bro först, det vill säga att ha en politik på hemmaplan som matchar deras agenda internationellt.

I Sverige vill Victoria Tauli Corpuz bland annat att minerallagen ses över, så att den stämmer överens med mänskliga rättigheter internationellt. Det innebär till exempel tillräckliga samråd med berörda vid exploateringar och fritt och informerat samtycke i alla skeden av tillståndsprocessen.

Hon rekommenderar snabba lösningar på samiska mark- och rättighetsfrågor genom lagstiftning. Precis som den förre specialrapportören vill hon att man ska se över de höga beviskrav som läggs på samer i domstolsförhandlingar om traditionella landrättigheter - och att samer får juridiskt stöd i sådana tvister.

Victoria Tauli Corpuz uppmanar också Sverige att säkerställa Sametingets oberoende från statliga institutioner och myndigheter, så att oberoende beslut kan fattas. Hon tycker även att Sametinget ska ha tillräckligt med pengar för att utföra sitt arbete som ett folkvalt organ.

Slutligen vill hon att Sverige fördubblar sina ansträngningar för att stärka samiska språk och stärka utbildningsprogrammen i samiska språk. Hon vill att Sverige ändrar Skollagen så att den inte utgör något hinder för full immersion i samiska - som går ut på att all undervisning sker på det språk som ska revitaliseras, vilket ska vara det mest effektiva sättet att väcka liv i språket.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kan i dagsläget inte kommentera FN:rapporten. Just nu förbereds dock ett svar inom regeringskansliet.

Regeringen kommer att kommentera rapporten och andra urfolksfrågor i samband med att det tas upp på den årliga konferensen kring urfolksrättigheter på tisdag nästa vecka, och då ska det vara den svenska representationen i Geneve och UD som då företräder regeringen.

Konferensen är en del av det två veckor långa mötet för FN:s råd för mänskliga rättigheter som pågår just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: