Jurist: Varumärkseskydd på ordet samer borde aldrig ha fått ske

1:43 min

Det finns särskilt skydd i varumärkeslagen som danska patent- och registreringsstyrelsen borde ha uppmärksammat. Det menar Jacob Adams, juriststipendiat vid Tromsö Universitet.

Jacob Adams såg Sameradion & SVT Sápmis nyhet om att ett smyckesföretag namngett en av sina kollektioner med Samer och varumärkesskyddat det.

Han reagerade eftersom det enligt honom inte är lagligt och det borde Patent- och registreringsstyrelsen i Danmark ha uppmärksammat, anser Adams.

Han pekar på att det är ett faktum att samer har som tradition sedan mycket lång tid tillbaka att handarbeta och slöjda. Dessutom har man använt orden samer, samisk, same mycket länge när man pratar om sig själva och det man skapar.

 – Den enkla logiken är att samer har rätten till användandet av ordet samer i dessa sammanhang.

Jacob Adams säger att det utöver det även finns inbyggda skydd i de skandinaviska varumärkeslagarna som ska förhindra att konsumenter blir vilseledda. Som i det här fallet då man får uppfattningen att produkten är gjord av samer, fast den inte alls är det.

 - Det som sker här är att företaget tar en del av samers identitet, och tar ifrån det samiska folket kontrollen över sin identitet.

Jacob Adams anser det märkligt att smyckesfirman inte har förstått bättre än att utnyttja samer, deras identitet och det de gör. Adams jämför ordet samer med exempelvis ordet Ford och säger att om någon skulle våga ta det namnet till något annat än bilen Ford så skulle det bli ramaskri.

Adams menar att det här är ett bra exempel på varför samiska företrädare behöver göra en gemensam insats för att tydligt hävda sina immateriella rättigheter och stopp utnyttjandet av sin identitet.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: