Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sameskolstyrelsen chef, AnnChatrin Brandén menar att man behövde satsningen. FOTO: SVT
Sameskolstyrelsen chef, AnnChatrin Brandén menar att man behövde satsningen. FOTO: SVT

Riksrevisionen granskar Sameskolstyrelsen

AnnChatrin Brandén: Det handlar om att höja kvaliteten i verksamheten
1:44 min

Sameskolstyrelsen är en av de skolmyndigheter som nu ska granskas av Riksrevisionen, som har som central uppgift att granska effektiviteten i statlig verksamhet.

- På samma sätt när riksrevisionen granskar oss eftersom vi är en statlig myndighet så tycker jag att det är bra då vet vi att det här behöver vi förbättra och utveckla, jag ser inte negativt på det, utan tvärt om, jag tycker att det är ganska bra, säger den tillförordnade sameskolchefen Annechatrine Brandén, som välkomnar granskningen.

Riksrevisionen har beslutat att inleda en granskning av bland annat sameskolstyrelsen. När man gjorde en omfattande reform av skolmyndigheterna i 2008, då såg man att det fanns gränsdragningsproblem mellan myndigheterna, otydliga ansvarsförhållanden och brister i styrningen och uppföljningen som staten hade av myndigheterna.

- Det handlar om att höja kvaliteten i verksamheten, det är ett krav som vi har på oss eftersom vi är en statlig myndighet, att hålla en hög kvalité och det jobbar vi med systematisk och kontinuerligt, säger Annechatrine Brandén.

Brandén säger att sameskolan inte kommer påverkas nämnvärd av granskningen och att om det blir en bra utredning så kan man dra lärdom av det och utveckla dom delarna som inte fungerar.

Emelie Lilliefeldt, revisionsdirektör på effektivitetsrevisionen är den som är projektledare för granskningen och hon säger att syftet är att granska myndighetens arbete, både när det gäller att bedriva sameskola och myndighetens övriga uppgifter.

- Det är bakgrunden till att vi inleder granskningen, att man ville lösa problem med gränsdragning och ansvarsförhållanden överlappande uppgifter, men att man också ser ut att ha den typen av problem även idag, säger Emelie Lilliefeldt revisionsdirektör på effektivitets revisionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".