Håkan Jonsson bestämd
1 av 2
Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke.
2 av 2
Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Statsbudgeten 2016

Jonsson missnöjd över statsbudgeten

Håkan Jonsson: Det är jättemärkligt
2:19 min

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är missnöjd över statsbudgeten.
- Det kommer från ingenstans och man blir förvånad, säger han.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke presenterade kulturbudgeten i stockholmsförorten Skärholmen - regeringen höjer kulturanslaget med drygt 400 miljoner kronor.

Men för Sametinget och samisk kultur blir det endast marginella anslagshöjningar. Regeringen satsar visserligen tre miljoner kronor på nästa års sametingsval - men för Sametinget blir det endast en höjning av förvaltningsanslaget med 800 000 kronor.

Pengarna tas från rennäringens främjandeanslag, som får en miljon kronor i minskad budget.

"Nu föreslagna och aviserade anslagsförändringar innebär att anslaget 3:1 Sametinget ökas med 800 000 kronor. Medlen avses användas till förvaltningskostnader vid Sametinget. Det under utgiftsområde 23 upptagna anslaget 1:22 Främjande av rennäringen m.m. minskas till följd av detta med 1 000 000 kronor," skriver regeringen i sin proposition.

- Förvaltningen är helt central. Om man inte har en stabil förvaltning som fungerar så kan man inte vara ett kraftfullt sameting. Vi ser att de här pengarna kommer att spela roll, säger Alice Bah Kuhnke.

Sametingets totala anslag de kommande åren hamnar på lite drygt 42 miljoner kronor.

Sametinget beslutade vid sitt plenum i februari att lämna över ett budgetunderlag till regeringen där man begärde ett årligt anslag på 57 miljoner kronor för de kommande åren.

Hälften av dessa pengar skulle Sametinget satsa på stärka sina resurser runt samhällsplanering.

Styrelseordförande Håkan Jonsson är därför missnöjd med regeringens budget - och han ställer sig mycket frågande till att Sametingets anslagshöjning tas från rennäringens främjandeanslag.

- Det är jättemärkligt och jag vet inte motivet. Här har man gjort en rockad som kom från ingenstans så man blir förvånad. Vi måste sätta oss ner i styrelsen och fundera hur vi ska hantera situationen, säger Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".