Älgplomber i Norrbotten
Älgplomber som ska fästas på älgens vänstra bakben. Foto: Linnea Luttu/ Sveriges Radio

Älgplomber lockar inte Jämtland och Västerbotten

Det finns inga planer hos länsstyrelserna i Västerbotten eller Jämtland på att anamma samma plomberingssytem för älgjakten som Norrbotten har.

– Vi har inte sett något behov för det, säger naturvårdsdirektör Björn Jonsson på Västerbottens länsstyrelse.

De fyra senaste åren har älgjägare i Norrbotten fäst taggar, så kallade plomber på skjutna älgar. Tanken är att det ska minska tjuvskjutning av älg. Det här systemet är inget som diskuteras på länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten.

- Nej, vi har inga planer på det och mig veterligen finns inga diskussioner om det, säger Ruona Burman, chef på Naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Jämtland.  

Ingen har hittills dömts för att ha skjutit älg utan att ha plomberat enligt förskrifterna. Tre män är misstänkta för att ha skjutit och slaktat en älg inom Kiruna kommun utan att ha plomberat den, alltså fäst taggen på älgens vänstra bakben. Polisen utreder fortfarande det fallet.

I Västerbotten ger Länsstyrelsen samma svar som Jämtland, de har inga planer på att införa samma system som i Norrbotten.

- Vi har inte sett att vi behöver ha en sådan tillsyn. Jag har full respekt för Norrbottens beslut men vi har inte sett att det behövs här, säger naturvårdsdirektör Björn Jonsson på länsstyrelsen i Västerbotten.

För ni diskussioner om det?

- Nej, det finns ingen diskussion om att anamma samma system. Vi har inte de resurserna som behövs till kontrollen, och vi anser att dagens system fungerar här. 

Länsstyrelserna tar beslut om älgjakten år för år. Chefen på Naturresurs- och rennäringsenheten för Norrbotten, Erik Gustavsson tycker trots kritik från samebyar och jägareförbundet att systemet fungerar bra.

- Det fungerar bra, men vi kommer ha en utvärdering efter älgjakten, innan vi tar beslut för nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".