David (Dave) Archambault II
1 av 3
David (Dave) Archambault II. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
FN I GENEVE
2 av 3
FN i Genève. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
David (Dave) Archambault II
3 av 3
David Archambault II berättar för media om sin kamp. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Uppmanar FN att fördöma oljeledning

Standing rock sioux ordförande David Archambault II vädjar till världssamfundet och FN:s människorättsråd att stödja kampen mot bolaget som drar en oljeledning genom North Dakota.

- Oljebolaget och USA:s regering har misslyckats med att skydda våra suveräna rättigheter, säger David Archambault II i sal XX till FN:s människorättsråd när urfolkens rättigheter var på agendan.

Han berättar att byggandet av oljeledningen Dakota Access Pipeline fortsätter genom Standing rock sioux marker och vatten och att bolaget medvetet förstört heliga platser och förfädernas gravar med bulldozers.

- Bolaget har också använt attackhundar för att skada individer som försökt skydda vatten och heliga platser. Jag fördömer allt våld, inklusive användandet av attackhundar, säger han i FN.

David Archambault II vädjar till människorättsrådet och alla medlemsländer i FN att fördöma förstörelsen av Standing rock sioux heliga platser och uppmanar alla parter att stoppa byggandet av Dakota Access Pipeline och skydda miljön, folkets framtid, deras kultur och deras sätt att leva.

- Det viktigaste är att låta världen veta vad som händer i vårt territorium, med vår regering.

Och vad hoppas du på hos världssamfundet?

- Inom världssamfundet finns det urfolk och genom att dela våra berättelser kan vi kanske hjälpa varandra och stå enade mot fortsatta överträdelser på det som är viktigt, det som är betydelsefullt för oss, markerna, vattnen, djuren, livet, säger David Archambault II.

Redan för en månad sedan skickade Samerådet ett stödbrev till Standing rock Sioux. Såhär ser president Áile Javo på Archambaults framträdande i FN.

- Jag hoppas ju att ett internationellt fokus på saken kommer att bidra till att både USA:s myndigheter, men också att bolaget kommer på bättre tankar.

Men tror du verkligen kommer leda till några förbättringar?

- Vi har tidigare sett att ett stort tryck på sociala medier, speciellt om det blir internationellt, har den effekten, så man kan ju hoppas att det också kan bli så när det gäller det här, säger Áile Javo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".