Victoria Tauli-Corpuz
Victoria Tauli-Corpuz på FN i Geneve. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

FN:s specialrapportör: Samers landrättigheter är inte tillräckligt starka

Victoria Tauli Corpuz: Dom tror att de är på väg åt rätt håll
1:38 min

Lagen som skyddar samers landrättigheter är inte stark nog, det menar Victoria Tauli-Corpuz är huvudfrågan att ta tag i efter sin FN:rapport.

-Det är gruvverksamhet, vindkraftverk som sätts upp i deras territorium, så de känner att lagen som ska skydda deras landrättigheter inte är stark nog. Så jag tror att det är ett av huvudproblemen som lyftes, säger Victoria Tauli-Corpuz.

FN:s specialrapportör kring mänskliga rättigheter för urfolken, Victoria Tauli-Corpuz, pekar alltså på landrättigheterna som den stora knäckfrågan efter sin rapport om Sápmi. På mötet här i Geneve fick Norge, Sverige och Finland komma med sina synpunkter på rapporten. Hon menar att staternas svar mest handlade om vad de gör idag och inte så mycket om vad de ska göra. Och att staterna tycker sig göra det som behövs, även om de erkänner att det fortfarande finns mycket kvar.

-Dom tror att de är på väg åt rätt håll, givetvis erkänner de att det finns mycket kvar att göra, men deras syn är att de gör det som behövs.

-Tycker du att de gör det som behöver göras?

-Åtminstone från vad jag hörde från Sametinget och från samiska folket och samerådet så tycker de att mer kan göras."

Victoria Tauli-Corpuz säger att de hon talat med i Sápmi tycker att det finns mer att göra. Anledningen till att staterna inte följt rekommendationerna som fanns i rapporten för fem år sedan tror hon beror på att den innehöll sådant som antagandet av Nordisk samekonvention, vilken ännu inte sett dagens ljus.

-När det gäller lagarna, minerallagen, det här är också något de vill ha mer att säga till om och uppenbarligen har det inte hänt än, säger  Victoria Tauli-Corpuz.

Samerna vill ha mer att säga till om när det gäller lagarna som påverkar landrättigheterna, som minerallagen, menar Victoria Tauli-Corpuz och hon hoppas nu att staterna och samerna tittar på rekommendationerna i den nya rapporten tillsammans och kommer överens vilka steg som behöver tas för att följa dessa.

-Samiska folket och regeringarna samlas, så att de verkligen tittar på rekommendationerna tillsammans och kommer överens om vilka steg som ska tas för att följa uppde här, säger FN:s specialrapportör kring mänskliga rättigheter för urfolken, Victoria Tauli-Corpuz.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".