Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Magdalena Andersson med regeringens budget 2016.
1 av 3
Totalt presenterar regeringen förslag för 23,6 miljarder kronor, där den största satsningen är 10 miljarder till kommunerna. Foto: Janerik Henriksson/TT
Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke.
2 av 3
Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Foto: Sameradion & SVT Sápmi
3 av 3
Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#sametinget

Sametingets anslagsökning en dimridå

Sametinget får ett ökat förvaltningsanslag med 800 000 kronor – medan främjandeanslaget till rennäringen minskar med en miljon kronor.
Det var en av nyheterna i regeringens budget som lades fram i måndags.
Men hur är det med det? Har Sametinget verkligen fått en anslagsökning?
Vi reder ut begreppen.

I måndags offentliggjorde regeringen sin budget för de kommande åren.

Sametinget får enligt budgeten ett ökat förvaltningsanslag på 800 000 kronor - samt ett engångsanslag på tre miljoner kronor nästa år för Sametingsvalet.

Det innebär att Sametingets anslag 2017 blir 45,2 miljoner kronor med engångssumman för valet inräknat.

- Förvaltningen är helt central. Om man inte har en stabil förvaltning som fungerar så kan man inte vara ett kraftfullt sameting. Vi ser att de här pengarna kommer att spela roll, sa sameminister Alice Bah Kuhnke i måndags.

Samtidigt minskar främjandeanslaget till rennäringen från 107,9 miljoner kronor till 103,9.

Detta förklaras med att tidsbegränsade anslag på åtta miljoner kronor knutna till renbeteskonventionen och till ett forskningsprojekt försvinner ur budgeten samt att en miljon förs över till Sametingets förvaltningsanslag.

Samtidigt tillförs fem miljoner kronor för att förebygga och kompensera för rovdjursskador.

Främjandeanslaget för rennäringen blir de närmaste åren alltså 103,9 miljoner kronor - pengar som bland annat ska täcka rovdjursersättningar, katastrofskadeskydd och prisstöd till näringen.

Detta anslag förvaltas av Sametinget – det är alltså Sametinget som sköter administrationen och utbetalningen av främjandeanslaget.

Enligt regeringens budget tillförs nu 800 000 kronor Sametingets förvaltningsanslag, pengar som tas från den miljon som fördes över från främjandeanslaget.

Men detta är inga nya pengar som Sametinget fritt kan förfoga över. I princip flyttas bara kostnader för Sametingets administration knutna till rennäringen från en anslagspost till en annan.

- Kostnader för till exempel IT-drift kommer inte längre att belasta främjandeanslaget, utan förvaltningen. Det är ett missförstånd att dessa pengar tas från rennäringen. Anslaget för främjande av rennäringen ska gå till det som det är avsett för, säger Sametingets ekonomichef Malin Mäkelä.

Summa summarum när man räknar ihop Sametingets förvaltningsanslag med främjandeanslaget för rennäringen så ser det papperet ut att försvinna 200 000 kronor.

Detta förklaras som en så kallad indexnedräkning som uppstår när man flyttar över pengar från en statisk anslagspost med fasta kostnader till ett förvaltningsanslag med betydligt rörligare utgifter, som exempelvis löner.

Oavsett de budgettekniska formaliteterna så är regeringens anslag långt ifrån Sametingets budgetäskade om en ökning för tingets verksamhet på omkring 17 miljoner kronor och kring 10 miljoner kronor för rennäringen.

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".