1 av 3
Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson.
2 av 3
Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson. Foto: Stefan Karlsson, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Sanna Vannar, Jokkmokk.
3 av 3
Sanna Vannar, Jokkmokk. Foto: Stefan Karlsson, SR Sameradion & SVT Sápmi.
#sameparlament

Sju kommuner i dragkamp om Sametingets parlamentshus

Arjeplogs kommunalråd: En absolut fantastisk plats
5:26 min

Sju kommuner tävlar om att få bygga Sametingets parlamentshus.
På måndag får kommunerna lägga fram sina planer för Sametingets ledamöter. Kiruna har länge suttit i förarsätet – men Jokkmokk lockar med en finansieringslösning.

Se vår tidslinje över dragkampen om parlamentshuset

 

Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åhman (s) blickar ut över Jillebe Riŋgele-Ringelsjön i centrala Arvidsjaur. Här vill kommunalrådet placera Sametingets parlamentshus.

- Jättefint område med utsikt över sjön. Det är ett planlagt område som inte är några problem att bebygga, säger Lotta Åhman.

Arvidsjaur är en av sju kommuner som gett sig i dragkampen om att få bygga parlamentshuset.

Men ännu återstår en lång väg att vandra.

Först måste Sametingets politiker bestämma var huset ska byggas – därefter ska åtminstone 200 miljoner kronor skakas fram till finansieringen, pengar som de flesta förväntar sig att regeringen ska hosta upp. Men detta finns det varken beslut eller några utfästelser om.

Och turerna har varit många när det gäller Sametingets parlamentshus, det kan ni följa på tidslinjen i en separat artikel.

Det mesta såg dock klappat och klart ut när Sametingets styrelse och kanslipersonal en vacker vårdag 2014 blickade ut över den öde gruvtomten i Tuolluvaara, som håller på att omvandlas till Kiruna nya stadskärna.

Här kunde Kirunas kommunledning presentera en färdig tomt för Badjáneapmi, det vinnande arkitektbidraget från 2006 för det framtida parlamentshuset.

Se intervjuer med kommunalrådens argument för just sin kommun

På grund av Kirunas stadsomvandling dröjde det alltså nio år efter arkitekttävlingen innan kommunen kunde peka ut en tomt för byggnaden.

I augusti samma år ställde sig Sametingets styrelse positiv till den föreslagna placeringen och ett år senare, den 25 september 2015 gav Kiruna kommun slutligt klartecken för tomten, efter noggranna markundersökningar av LKAB.

- Kiruna är kommunen med flest samer så det vore utmärkt om den byggdes i Kiruna, säger kirunabon Ulla-Karin Sarri.

Men bara några månader dessförinnan, vid plenum i Sundsvall i februari 2015, beslutade Sametingets politiker att öppna för alternativa placeringsorter.

Sex kommuner utöver Kiruna har därefter anmält sitt intresse; Jokkmokk, Arvidsjaur, Arjeplog, Malå, Lycksele och Östersund.

Dessa ska på måndag få presentera sina förslag för Sametinget, som därefter tar det slutliga beslutet. 

På tisdag inleder Sametinget sitt höstplenum i Skellefteå - parlamentshuset finns inte på dagordningen. Nästa plenum hålls i Trondheim i februari.

Kiruna har ända sedan plenum 1993 beslutade om att Kiruna skulle vara kansliets huvudort även varit den givna placeringsorten för en parlamentsbyggnad.

Men Jokkmokks kommun har i flera år arbetat för att huset ska byggas i Jokkmokk och i maj i år, bara några dagar innan Sametinget beslutar att fortsätta utreda alternativa placeringsorter, meddelar Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson att kommunen har en finansieringslösning att erbjuda.

Jokkmokks kommun kan nu erbjuda en hyreslösning för Sametinget som innebär att vi finansierar och bygger Sametingets kommande parlamentsbyggnad, skrev kommunen i ett pressmeddelande.

Bernhardsson har inte velat precisera vad finansieringen skulle gå ut på, men enligt vad SR Sameradion & SVT Sápmi erfar så rör det sig om att kommunen kan ordna med banklån för att komma igång med bygget.

- Jokkmokk ligger mitt i Sápmi och här bor många samer. Kommunen skulle bli mer synlig och det skulle locka hit folk, säger Jokkmokksbon Sanna Vannar.

 

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".