Polishelikopter.
Polishelikopter ska hjälpa till i sökandet efter den försvunna mannen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Älgjagande samer känner sig själva jagade, av polisen

"Polisen bedriver hetsjakt mot oss samer"
1:37 min

 Renskötare i Jovnievaerie sameby i norra Jämtland reagerar nu och undrar om de är misstänkta för någonting då de i förra veckan kände sig bevakade av polishelikoptern som flög över byn Jänsmässholmen tre gånger och även hovrade över byn.

- Det här har pågått i många många år. Jag inser att det här är ren hetsjakt emot oss, det dem håller på med. Man blir så förbannad, säger Piere Bergkvist.

Piere Bergkvist har försökt kontakta polisen för att höra vad det är frågan om men inte fått något svar. Ingen i byn har blivit delgiven någon misstanke om brott men ändå har polisen i förra veckan varit och hovrat över byn Jänsmässholmen där bara renskötare bor. En dag flög polishelikoptern tre gånger över byn.

- Det värsta är att när de flyger och hovrar ovanför byn. Jag är väldigt glad att jag inte har barnen här just nu. För ett par år sedan stod de här också och hovrade ovanför byn. Barnen blir ju rädd och undrar vad som är på gång. I alla fall de barn som kan läsa och det står polis på helikoptern.

Ingen på polisen har kunnat kommentera vad de har haft för ärende i Jänsmässholmen i förra veckan. NOA, Nationella Operativa Enheten, där Anders Roos är baseringschef över polishelikoptrarna säger att de flugit över hela fjällkedjan men kommenterar inte specifika ärenden. 

Resultatet av flygningarna som Piere Bergkvist kallar för hetsjakten på samer, är att tre personer i Kiruna misstänks för brott i samband med älgjakten. En person i Norrbotten är också misstänkt då han blev stoppad av polishelikoptern. Han misstänks för flera brott men har också själv polisanmält polisen för trakasserier då han upplevt att han blev förföljd.

Piere Bergkvist säger att det i deras fall inte är första gången de känner sig bevakade. Utan det har hovrats över byn även andra gånger de senaste åren och polisen ser man inte till annars.

Och då han ifjol anmälde en ren för tjuvskjuten kom inte polisen ens till brottsplatsen:

- Det känns rent förjäkligt. Ska man ut på älgjakt känner man sig nästan som en bov och brottsling utan att man ens har gjort någonting. Man vet att man har polisen i hälarna hela tiden. Det känns rent ut förjäkligt.

Hur länge har det här pågått?

- Det här har pågått i många många år har det gjort, säger Piere Bergkvist i Jänsmässholmen.

Vi ska förtydliga att i ett mail skriver Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtland att:

”Uppgifter om det finns brottsmisstänkta på en ort eller så, är uppgifter som är sekretessbelagda. Rent allmänt är Polisflyget alltid försiktiga och tar hänsyn till rennäringens intressen. Frågan om överflygningar är inget nytt, jag har tidigare år diskuterat detta på länsstyrelsens möten med samebyarnas ordföranden”


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".