Rádio Sápmi

De känner sig jagade av polisen

Thomasson & Lango i Rádio Sápmi
9:10 min

Per-Henrik Lango i Svaipa sameby i Norrbotten och Krasta Thomasson Jovnievaerie i Norra Jämtland är med i dagens Radio Sápmi. Båda har fått besök av polisen.  

Jovnievaries sameby i norra Jämtland fick förra veckan uppleva att polishelikopter flög över dem vid tre tillfällen. Vid ett av dem hovrade helikoptern ovanför byn. De renskötande samerna upplever att de är övervakade. Krasta Thomasson från samebyn har filmat polishelikoptern då den passerade tredje gången under samma dag.

Ingen på polisen har kunnat kommentera vad de har haft för ärende i Jänsmässholmen i förra veckan. NOA, Nationella Operativa Enheten, där Anders Roos är baseringschef över polishelikoptrarna säger att de flugit över hela fjällkedjan men kommenterar inte specifika ärenden. 

Per-Henrik Lango, i Svaipa sameby i Norrbotten, var på väg till jaktkojan för att hämta sitt gevär då han överraskades av två helikoptrar som under 40 minuter hovrade över Lango. Det visade sig vara polisen.  

Lango misstänks för bland annat brott mot terrängkörningslagenoch har anmält polisen för trakasserier. 

Sameradion har sökt polisen för kommentar i det här fallet utan resultat.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".