Jiellevárri / Gällivare

Gällivare sameskola kan inte erbjuda elevhälsa till sina elever

Sameskoleleverna i Gällivare får inte den skolhälsovård de har rätt till enligt lag. Om det inte åtgärdas skyndsamt kan skolan behöva betala vite. 

Eleverna på Gällivare sameskola har ingen skolhälsa, och det har de inte haft sen sommaren. 

Enligt skollagen har barnen rätt till skolhälsa och om inte skolan kan lösa situationen kan de få böter.

Föräldern och sjuksköterskan Anna-Maria Pitjja Åhrén är förvånad att skolan inte löst det än.

– Jag tycker det är väldigt bedrövligt, det är så viktigt för skolbarnen för det är då man kan göra tidiga upptäckter om det skulle vara så att ett barn börjar må dåligt, det är viktigt för deras utveckling och de har rätt till vaccinationer. Det är faktiskt en laglig rätt man har, säger Anna-Maria Pittja Åhrén 

Skolhälsorummet står nu tomt, hit brukade skolsjuksköterskan komma en gång i månaden och eleverna träffar läkare och kurator. 
Gällivare kommun avslutade avtalet om skolhälsa för sameskolans elever i våras, då de inte längre hade kapacitet för det. Enligt kommunen har de varslat tidigare om det. 

Det är Sameskolsstyrelsen som har ansvar för skolhälsan vid Gällivare sameskola, och enligt lag kan de få böter om de inte löser situationen. 

- Skollagen säger ju det att vi ska ha ett elevhälsoteam på skolorna, och nu har vi inte fått till det första tiden efter skolstart, men vi har en lösning på det på gång, vi har kontakt med privata aktörer, säger rektor Mikael Pirak. 

Avtalet gick ut i våras, varför har ni inte löst det här?

Vi har inte hittat en bra lösning helt enkelt och det har ju varit sommarlov och svårigheter att hitta rätt personer att jobba vidare mot helt enkelt.

Han tror att de hittar en lösning inom några veckor.

Eleverna Willmar Arvidsson och Elsa Persson vet vad de har rätt till.

– Man skulle mäta sig och se hur mycket man väger och ta luftprov i armen, säger Elsa Persson.

Se inslaget på SVT Play.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".