Samelandspartiet
1 av 5
Ingrid Inga i Samelandspartiet kritiserar styrelsen. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson
2 av 5
Styrelseordförande Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, får kritik. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Lars Jonas Johansson
3 av 5
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Oscar Sedholm
4 av 5
Oscar Sedholm, Jakt- och fiskesamerna. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Paulus Kuoljok
5 av 5
Paulus Kuoljok, Samelandspartiet Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#sametinget

Samelandspartiets angrepp på styrelsen

Ingrid Inga: Stryper möjligheterna till demokratiskt arbete
2:00 min

Sametinget skulle behandla extra ärenden och styrelsens redovisning.
Det blev till en politisk dragkamp där Samelandspartiet kritiserade styrelsen för odemokratiska arbetsmetoder.

Sametingets plenum i Skellefteå inleddes nu på morgonen – och i vanlig ordning fick ledamöterna möjlighet att föreslå extra ärenden till dagordningen.

Samelandspartiet tog tillfället i akt att föreslå fem extra ärenden till veckans plenum; om tilläggsdirektiven till utredningen om framtidens samepolitik, om tillägg till sametingsordningen gällande ersättare vid plenum, om nämndernas delegationsordning samt om samisk sanningskommission.

Samtidigt levererade partiet flera kraftiga salvor mot styrelsens politik, dels i diskussionerna om extra ärenden, dels i debatten efter styrelsens redovisning.

-Det här är ett samiskt parlament och här ska demokratin råda. Men vi ser på styrelsens arbetssätt att de försöker demonstrera och på ett övertydligt sätt strypa ledamöternas möjligheter att utöva sitt demokratiska arbete. Att begränsa plenums möjligheter att göra ett bra arbete är inte acceptabelt, sa Ingrid Inga, Samelandspartiet.

I ett pressmeddelande inför plenum utvecklar Samelandspartiet sin kritik. Partiet anser att de har begränsad insyn i Sametingets budgetarbete samt att ärendelistan till plenum blir allt tunnare.

Därför vill partiet genom extra ärende lyfta frågor som de anser saknas på dagordningen – men detta arbetssätt fick i sin tur kritik från styrelsepartierna.

-Det är en märklig ordning här i tinget. Alla ledamöter har likvärdiga möjligheter att anmäla ärenden via interpellationer och motioner. Istället väljer vi att ha en politisk fäktning. Om man vill ha upp ett ärende – gå den ordning som finns, sa Oscar Sedholm, Jakt- och fiskesamerna.

Hans partiledare, tillika styrelsens ordförande Håkan Jonsson, instämde:

-Jag tycker debatten har spårat ur. Ni väljer att komma till sittande möte på morgonen innan man torkat sömnen ur ögonen med en massa extra ärenden som ni tydligen kommit på i går kväll, sa Jonsson.

Paulus Kuoljok, Samelandspartiet svarade:

-Ni ska ju inte ta ifrån oss vår möjlighet att agera via extra ärenden. Jag anser att man tar ifrån oss vår demokratiska rätt. Det är förkastligt.

För att ett extra ärenden ska läggas till dagordningen krävs det total enighet i plenum – men Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer, deklarerade:

-Ni har inte förankrat detta hos oss innan plenum, därför motsätter vi oss alla extra ärenden, sa Johansson.

Detta räckte för att förkasta alla extra ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".