Malin Linder, Skråmträsk, Skellefteå.
1 av 3
Malin Linder, Skråmträsk, Skellefteå. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi
Per-Olof Nutti
2 av 3
Per-Olof Nutti, Samelandspartiet Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Sara Larsson
3 av 3
Sara Larsson, Min geaidnu. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#sametinget

Väljarna nöjda med kriterierna för röstlängden

Malin Linder: Jag känner mig inte mindre samisk för att jag inte är renägare
2:48 min

Nästan 90 procent av sametingsväljarna är antingen nöjda med kriterierna för att komma med i röstlängden eller vill att reglerna ska bli generösare. Men Malin Linder i Skråmträsk får inte rösta, eftersom hon inte kan svära på att hennes renskötande morfar kunde samiska.

Malin Linder har sina rötter i Malå sameby. Hon anmälde sig till röstlängden inför valet 2013 och hänvisade till sin morfar som var renskötare, men visste inte om han talade samiska. Valnämnden godkände inte hennes ansökan och det gjorde inte Länsstyrelsen heller när hon överklagade.

- Jag känner mig inte mindre samisk för att jag inte är renägare, jämfört med min kusin som är tjej i min ålder som har renar, ett renmärke.

I den forskningsrapport som jämför sametingsvalen 2013 i Sverige och Norge, som nu släpps i bokform här i Skellefteå, har 5 000 av väljarna via enkäter fått möjlighet att svara på en rad frågor knutna till Sametinget och sametingsvalet.

Drygt hälften av de tillfrågade svarade på enkäten, som bland annat handlade om röstlängden till Sametinget.

Undersökningen visar att 54 procent av sametingsväljarna är nöjda med dagens kriterier för att gå med. Den visar också att 34 procent av sametingsväljarna tycker kriterierna ska utvidgas i första hand för icke samiska äkta makar.

- Om man ser en generation bort eller två generationer bort då är det ingen i skogssameland som kan söka rösträtt, om inte deras föräldrar har gjort det, säger Malin Linder.

I väljarundersökningen tycker 12 procent av väljarna att reglerna för att bli upptagen i röstlängden bör bli mer strikta och Samelandspartiet, där Per-Olof Nutti är ordförande, vill se över hela röstlängden och skärpa reglerna för att komma med.

- Sametinget, vi måste ju ha den legitimiteten, att det är enbart samer som finns med i Sametingets röstlängd och det innebär ju att man inte kan ta in andra än samer, säger Per-Olof Nutti.

Men Sara Larsson i Min geaidnu menar att språkkriteriet - alltså att man ska kunna visa att det talats samiska i familjen - är ett problem.

- Jag är orolig för att kriterierna utestänger dem som förlorat sitt språk, men som är samer.

Och när det gäller Malin Linder i Skråmträsk stämmer det här alltså i allra högsta grad.

- Jag hade inte en så stor chans att ha ett samiskt språk.

Valnämnden sa nej och du överklagade och fick inte rätt i nästa instans heller. Vad tänkte du då?

- Jag ville att diskussionen skulle hållas vid liv om, ska vi verkligen ha de här kriterierna. Är det rimligt att bara andra generationen ska ha pratat samiska, i det här skogssamelandet som varit mer utblandat med svenskar under en längre tid än uppe i norra Sverige. Så en liten orättvisekänsla kände jag att inte fått ha något språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".