Nya ordboken till stor hjälp för lärare

Den pitesamiska ordboken som nyligen lanserats kommer vara till stor hjälp för läraren Inger Fjällås i Árjepluove. I Sverige behärskar ungefär 30 personer pitesamiska. 

Inger Fjällås har länge undervisat i pitesamiska trots att både utbildning och material saknats. Men nu i veckan under den samiska veckan i Arjeplog lanserades en ordbok. 

- Det är kul att boken nu har kommit. Folk som inte kan språket eller de som glömt bort ord kan titta i boken och leta upp dem. 

Det är norska Sametinget tillsammans med Arjeplogs kommun som finansierat den pitesamiska ordboken med runt 5000 ord. Grunden till boken är ett ordsamlingsprojekt.

Amerikanska språkforskaren Joshua Wilbur har färdigställt den vilket varit utmanande.

- Pitesamiska är inte mitt modersmål och det har varit svårt eftersom jag inte behärskar det så bra. Jag vet inte alltid hur orden böjs eller vad orden betyder.

Språket hörs i Arjeplog trots att pitesamiskan är ett hotat språk, bara trettio personer talar den och i Norge har den försvunnit helt. Inger Fjällås ser att henne situation blir lättare med boken. 

- Till exempel när ett barn frågar om nått ord jag inte kommer ihåg, då kan jag leta upp ordet. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista