Staden Tampa i Florida
1 av 4
Tampa på Floridas västkust, dit Rebecka Widgren har åkt undan stormen. Foto: Privat
Rebecka Widgren har evakuerat från Floridas östkust.
2 av 4
Rebecka Widgren har evakuerat från Floridas östkust. Foto: Privat
Trafiken går åt ett håll från Charleston. Foto: Jennifer Storm
3 av 4
Trafiken går bara åt ett håll från Charleston, där familjen Storm kör ut från staden. Foto: Privat
Familjen Storms hem som de lämnat, i South Carolina.
4 av 4
Familjen Storms hem som de lämnat, i South Carolina. Foto: Privat

Widgren: Obehagligt, man har aldrig varit med om liknande förut

Bland flera miljoner amerikaner som uppmanas evakuera sina hem finns norrbottningarna Rebecka Widegren i Florida och Thorbjörn Storm, som bott i South Carolina under flera år.  

Rebecka Widgren har nyligen flyttat från Boden till Titusville, på Floridas östkust för att studera till helikopterpilot. På tisdag fick de information från skolan om stormen Matthew och blev rådda att evakuera. Tidig torsdag morgon åkte hon och tre kompisar iväg till Floridas västkust.

- I början var vi inte säkra på om vi skulle evakuera så vi köpte vatten och mat ifall att, men när vi insåg hur allvarligt läget var bokade vi hotell och åkte. Åker man omkring runt husen på kvarteren så är fönstren täckta och nästan igenbommade med stora plåtar, så vi insåg att de som stannat har mer rutin än vi, säger Rebecka Widgren när vi pratade med henne vid 16-tiden svensk tid.

Flera miljoner invånare har uppmanats att evakuera sina hem i spåren av orkanen Matthew. Det råder undantagstillstånd i delstaterna Florida, Georgia och South Carolina. Enligt den senaste uppskattningen som gjordes fredag morgon svensk tid har Matthew försvagats till vindstyrkor på högst 54 m/s.

Rebecka Widgren och hennes kompisar kommer vara kvar på västkusten till söndag. Skolan öppnar preliminärt på måndag.

- Jag har vänner som är i Orlando och de har haft jättemycket regn och blåst ända sen igår, där har palmer börjat blåsa omkull. Det senaste jag hörde är att orkanen börjat röra sig uppöver efter Floridas kust och att "ögat" är precis utanför, men idag kommer den slå till ordentligt.

Under dagen beräknas orkanen att dra norrut och då drabba de amerikanska delstaterna Georgia och South Carolina.

- Det är hemskt och vemodigt att behöva lämna sitt hus och bara packa det allra viktigaste.

Thorbjörn och Jennifer Storm med barnen är nu på väg från sitt hus i South Carolina. Klockan sju i morse lämnade de hemmet för att ta sig till Charlotte, North Carolina som ligger 4 timmar bort. Thorbjörn Storm kommer från Kiruna men har bott I USA sedan slutet på 1980-talet.

- Det går bra, de har gjort om motorvägen så att bägge filerna går ut från Charleston, ingen kan köra in till Charleston. De ska ändra på det senare i dag, så att extra räddningspersonal snabbare kan ta sig in till Charleston. När det sker blir nog bilköerna ett problem. 

Thorbjörn Storm berättar att de har haft tid på sig att evakuera, inte blivit överraskade som de i Haiti. Familjen hann boka hotellrum innan allt var fullbokat.

- Det är hemskt och vemodigt att behöva lämna sitt hus och bara packa det allra viktigaste som man ej kan ersätta. Samtidigt är det ett ganska lätt beslut att ta. Det materiella kan man alltid ersätta.

Planen är att stanna till måndag och de räknar med att komma tillbaka till ett hus som är strömlöst. 

- Orkanen ska nå Charleston i natt vid 1-2 tiden, då blir det allra värst. Det som inte ser så bra ut nu är vattnet. Det ska vara högvatten just den tiden, och det förvärrar situationen. Vinden har gått ner men vattnet oroar folk.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".