Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Ny ansökan ska öppna upp för gruva i Jokkmokk

Ett gruvbolag vill öppna en gruva i Kallak i Jokkmokks kommun om några år med hjälp av en ny ansökan om bearbetningskoncenssion. En sameby anser att ansökan har brister eftersom konsekvenserna för renskötseln inte är tillräckligt utredda.   

Med en ny ansökan om bearbetningskoncenssion till Bergstaten hoppas gruvbolaget Beowulf Mining starta en gruva i Kallak i Jokkmokks kommun. Jåhkågaska sameby har betesmarker i Kallakområdet och de tror inte på den nya ansökan.

- Den här nya ansökan känns väl inte annorlunda mot tidigare. Utan det är den här oron för framtiden man har så länge det här fallet ligger hos myndigheterna. Det är väl den bakomliggande oron som är som vanligt så att säga. Det säger Jåhkågaska samebys ordförande Jan Erik Länta.

Beowulf Mining har sedan 2013 arbetat för att starta en gruva i Kallak. Den planerade gruvan i Kallak är omdiskuterad, ända från början har samebyar i området och naturvärnare motsatt sig planerna.

Länsstyrelsen sa nej till en gruvetablering, frågan skickades till regeringen för behandling. Men efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen ska nu ansökningar innehålla konsekvensbeskrivningar för ett större område än bara det tänkta industriområdet. Därför återremitterade regeringen ansökningen till Bergstaten.

Men nu har gruvbolaget skickat in en ny ansökan till Bergstaten som nu behandlar ärendet. När beslutet kommer är inte fastställt. Enligt Beowulf Minings vd Curt Budge har man beaktat ett större område i den nya ansökan, men även strukit en transportväg från den ursprungliga arbetsplanen. Gruvbolaget väntar på ett positivt besked.

- I den ursprungliga ansökningen såg vi bara på gruvområdet. Nu har vi utrett allt i närområdet och det visar att vi kan starta en modern och stabil verksamhet. Det säger Beowulf minings vd Curt Budge.

Även om gruvbolaget tagit bort en transportväg, är man från samebyns sida skeptiska till den nya ansökan.

- Laponia är ett världsarv där renskötseln är ett kulturarv. Vi påverkas av den här gruvan, renskötseln påverkas av den här gruvan och det har man inte löst. Man tror inte att det här påverkar Laponia för att man inte drar en järnväg genom Jälka-Rimåkåbbå till Porjus. Men de har inte förstått hur det här hotar Laponia, säger Jan Erik Länta, ordförande i Jåhkågaska sameby.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".