Niklas Blindh ställde ut sina tavlor. Foto: Thomas Sarri/Sameradion & SVT Sápmi
Niklas Blindh. Foto: Thomas Sarri/Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Nytt stipendium delas ut för första gången

Elisabeth Thomasson: Fantastiskt kul
3:12 min

Den här månaden delas Nils Thomassons stipendium ut för första gången. Det nyinstiftade stipendiet tilldelas konstnären och renskötaren Niklas Blindh, Funäsdalen.

Fotografen Nils Thomasson verkade i Jämtland och Härjedalen under början av 1900-talet. 1974 skänkte han cirka 30 000 fotografier till Jämtlands Läns museum, Jamtli. Det är intäkter från försäljning av hans bilder som står till grund för stipendiets medel. 

Stipendiesumman uppgår till 10 000 kronor, och stipendiets första mottagare är renskötaren och konstnären Niklas Blindh. 

– Renen är central i renskötarens vardag och det genomsyrar även Niklas Blindhs konst. Renen är det centrala motiv som bilderna bygger på, oavsett om motivet visar ett landskap eller renskötarens vardag, lyder en del av motiveringen.

Elisabeth Thomasson är barnbarn till Nils Thomasson, och också ordförande i föreningen som har hand om stipendiet. Hon menar att Niklas Blindh är en värdig mottagare av stipendiet.

– Han är renägare, konstnär och han bidrar genom sitt arbete till att sprida kunskap och engagemang för den samiska kulturen, säger hon. 

Prisutdelningen äger rum lördagen den 22 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".