Två Jas 39 Gripen på Luleå-Kallax flygplats. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Två Jas 39 Gripen på Luleå-Kallax flygplats. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

Svenska och finska flygvapnet övar tillsammans

Svenskt flyg deltar just nu i det finska flygvapnets största övning i år, Ruska 2016, som genomförs i norra Finland, men delvis också i svenskt luftrum i Tornedalen.

Norrbottens flygflottilj F 21 i Luleå används som bas under övningen av både svenska Jas Gripen, finska F 18 Hornet, ett svenskt tankerflygplan och ett svenskt ledningsflygplan som alla utgår från Luleå för att delta i olika övningsmoment.

Det handlar enligt övningsledningen om att utveckla den nationella förmågan - att försvara sitt land - och att ta det svensk-finska försvarssamarbetet ett steg till genom att delta i respektive lands flygvapenövningar.

Tidigare i höst medverkade finska flygvapnet för första gången i den svenska motsvarigheten, Flygvapenövning 2016, då de baserade på Gotland tillsammans med bland F 21.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".