Oajevágge i Jokkmokksfjällen.
1 av 4
Kratern efter postflygkraschen i Oajevágge. Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Anhöriga till de omkomna piloterna har lämnat rosor på haveriplatsen.
2 av 4
Anhöriga till de omkomna piloterna har lämnat rosor på haveriplatsen. Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Skräp kvar på flygkraschområdet väster om Ritsem
3 av 4
Flygkraschområdet i Oajevágge, väster om Ritsem. Foto: Jakob Nygård
Platsen där det norska posflyget kraschade.
4 av 4
Platsen där det norska posflyget kraschade. Foto: Jakob Nygård
Jåhkåmåhkke / Jokkmokk

Ännu städas det efter flygolyckan

Det städas fortfarande på platsen i Jokkmokksfjällen, där ett postflyg störtade i januari. Det är IVL, Svenska miljöinstitutet som sköter arbetet.

Under torsdagen avslutades det saneringsarbete som IVL har genomfört i veckan i Oajevággi där postflyget störtade och två personer omkom i början av året. Totalt har det städats upp omkring 14 ton skräp från platsen, bland annat med hjälp av dammsugare. 

Johan Strandberg är miljöskdeexpert hos IVL och i veckan har man finkammat olycksplatsen, men han har inte i dagsläget någon siffra på hur mycket man städat just i veckan.

- Det har gått bra. Man har arbetat med sektioner på platsen och det är personal från Skellefteås räddningstjänst som arbetat där, säger han.

Det är miljökontoret på Jokkmokks kommun som har ansvar av tillsyn över saneringen och de har besökt platsen under hösten. Vid olyckan rann det ut flygbränsle i vattendrag, men provtagningar har visat att det är låga halter i vattnet. Kommunen ser ingen hälsofara för människor. Och eftersom halterna är så pass låga föreslog IVL i sin rapport, att ingen bränslesanering behövs. Men nu kommer kommunen begära kompletteringar, innan ett slutgiltigt beslut kan fattas.

- Vi kommer att ställa krav på kompletteringar på rapporten från IVL som handlar om miljöövervakningen och förslag på åtgärder gällande flygbränslet. I rapporten gör man bedömningen att det är tveksamt om det finns behov av efterbehandling av området och att miljönyttan blir mindre än miljökostnaden att utföra den. Vi anser att det behövs mer underlag för att kunna dra den slutsatsen, säger miljöinspektör Sabina Sjöström.

Det ser Johan Strandberg hos IVL, svenska miljöinstitutet som något positivt.

- Det är oproblematiskt för oss. Vi hade nästan förväntat oss det, säger han.

Så fort begäran kommer från Jokkmokks kommun kommer IVL börja arbeta med en komplettering och den beräknas vara klar under hösten. Totalt har fyra saneringsaktioner genomförts i Oajevággi. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".