1 av 2
De bär rosakläder under oktber för att uppmärksamma cancer.
2 av 2
Jessica Svonni och Sara Mari Gaup. Foto: Maret Steinfjell / Sameradion & SVT Sápmi
Giron / Kiruna

Rosaklädda hela oktober för att uppmärksamma cancer

Företaget Sara Mari Gaup jobbar på i Kiruna har valt att uppmärksamma cancer under oktober månad, något som hon tycker är jätte viktigt. 

Tekniska verket i Kiruna har valt att ge rosa kläder till sina anställda för att uppmärksamma rosa-bandet kampanjen. Sara Mari Gaup tycker att det är riktigt viktigt eftersom hon har sett cancer på nära håll.

- Jag tycker det är viktigt och det är riktigt bra att företaget köpt ett företagspaket i år, säger hon.

Det är cancerfonden i Sverige som är en av dem som driver rosa-bandet kampanjen. Sedan 2003 har kampanjen funnit i Sverige. Men det är en internationell kampanj som bland annat finns i Norge och Finland.

Varje år får cirka 60 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Av dessa får omkring 8 000 diagnosen bröstcancer och av dem överlever drygt 80 procent. Under den tid kampanjen har funnits i Sverige har den samlat in drygt 593 miljoner kronor till cancerforskningen.

I Sara Mari Gaups familj har många haft bröstcancer och därför är just kampanjen under oktober månad något hon stöttat under många år.

- Jag har alltid stöttat kampanjen men kan inte ge lika mycket pengar som företaget kan, därför känns det viktigt och jättebra, säger Sara Mari Gaup.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".