Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Guldgrävare kan ha orsakat miljöskador

Bergsstaten: Arbeten som har utförts kan ha medfört påverkan på naturmiljön
2:16 min
Guldtacka. Foto: Leif R Jansson/TT.
Guldtacka. Foto: Leif R Jansson/TT.

Jakten på guld i fyra samebyars vinterbetesområde kring Timrå har stött på patrull. Enligt Bergsstaten har bolaget misskött sitt undersökningsarbete så mycket att det kan ha skadat miljön. Nu får inte bolaget fortsätta.

I ett område vid Mjällån norr om Timrå har bolaget Västernorrlands Gold HB grävt efter guld inom de fyra jämtlandssamebyarna Voernese, Ohredahke och Raedtievaerie och Jijnjevaeries vinterbetesområde.

Nu har Bergsstaten förbjudit fortsatt undersökningsarbete, efter att länsstyrelsen uppmärksammat en youtubefilm som bedöms visa guldutvinning i ån.

- De arbeten som har utförts och de metoder man använt sig av kan ha medfört påverkan på naturmiljön, säger Elinor Alfredsson som är jurist på Bergsstaten.

Arbetet har pågått på barmarkstid när samebyarna inte är där, men Marianne Persson i Jijnjevaerie sameby konstaterar att länsstyrelsen gjort sitt jobb och sett till så att villkoren ska följas.

Efter att Bergsstaten i somras besiktat området menar de att det inte är frågan om någon undersökning, utan om provbrytning eller utvinning som inte bolaget har tillstånd för.

Bolaget har inte följt arbetsplanen och orsakat fara för allmänt allmänt intresse. Elinor Alfredsson, jurist på Bergsstaten, menar att förbud mot fortsatta undersökningar är väldigt ovanligt.

- Man har bedrivit undersökningsarbeten som inte är enligt gällande arbetsplan. Det är inte prospekteringsborrning som utförts det är snarare att jämställa med försök till utvinning eller någon form av provbrytning inom området.

Men bolaget menar i sin överklagan till förvaltningsrätten att det inte handlar om provbrytning eller utvinning utan de har tagit prover för att bekräfta ett spår som de arbetat med under 6 års tid. Nu ska bolaget ha hittat källan till guldet vid ett område där de sökt men ännu inte fått undersökningstillstånd.

Dessutom ska de inte ha skadat naturmiljön utan hänvisar till naturliga erosioner i ån och att filmen är dramatiserad och inte alls visar hur undersökningsarbetet bedrivits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".