Stora turismpriset till Gotlands museum

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg delade ut priset och 100.000 kronor till Gotlands museum.

Stora turismpriset 2016 delades ut på tisdag kväll, för 23:e året i rad. Bakom priset står Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman.

Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige.

Enligt juryn är årets vinnare, Gotlands museum, ett besöksmål som har utvecklats genom innovativa strategier.

Så här lyder hela motiveringen:
”Vinnaren av Stora Turismpriset 2016 är en mogen aktör som utvecklats affärsmässigt genom nya trender och innovativa strategier, bidrar till kunskapsspridning i samverkan med andra och håller en hög internationaliseringsnivå. Gotlands Museum är med sin breda verksamhet ovärderlig för destinationen, ett kulturcentrum från medeltid till nutid”.

Bland årets nominerade fanns det samiska företaget Nutti Sámi Siida som har sin verksamhet i Jukkasjärvi.

 – I år har vi haft många starka kandidater som bidrar till att göra Sverige till en enastående destination, säger Cecilia Schelin Seidegård, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och landshövding i Gotlands län.

Här är alla nominerade:
Orbaden SPA & Resort, Welcome Uppsala AB, Arvika Kanotcenter, Brokamåla Gård, Vox Hotel, Upplev Norrköping AB, The Glass Factory, Little Rock Lake Zipline, Nutti Sámi Siida, Skansen, Blå Huset, Friluftsbyn, Sjöevent i Västerås AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".