Mari-Ann Nutti, VD Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. Foto: Anna Sunna
Mari-Ann Nutti, VD Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. Foto: Anna Sunna

200 000 kr till Sameslöjdsstiftelsen

Mari-Ann Nutti: vill lyfta fram de kvinnliga slöjdarna
1:28 min

Sametingets kulturnämnd delar ut sammanlagt 442 000 kr i kulturbidrag till olika projekt. Störst del av kakan får Sameslöjdsstiftelsen Sámi Duodji, som får 200 000 kr för sitt projekt om utställningskommunikation.

- Vi är ytterst glada och det är jättespännande, och det har varit väldigt avhängt på att vi ska få medel från kulturnämnden, säger Sameslöjdsstiftelsens VD Mari-Ann Nutti.

I Sameslöjdsstiftelsens projekt om utställningskommunikation är tio kvinnliga konsthantverkare inblandade. Projektet startades i augusti och avslutas med en vernissage den 11 december i Jokkmokk. Mari-Ann Nutti berättar att detta är en del av Sameslöjdsstiftelsens strategi för att bland annat nå nya kundgrupper.

- Vi vill lyfta fram de kvinnliga slöjdarna med en helt ny typ av utställningsproduktion i samarbete med en extern utställningsproducent.

Förutom till Sameslöjdstiftelsen så går 80 000 till Sami Kompania för sitt projekt "Viides Ruoktomet". Även bokförlaget Ravda får 80 000 för tryckning av Johan Turis manuskript "Från fjället".

Àjtte musei vänner får 37 000 för sitt framtidsseminarium. Och sist men inte minst så kniper Gollegompa 10 000 kr av potten, för dokumentation av hur en samisk pulka tillverkas.

De 200 000 kronorna som beviljats Sameslöjdsstiftelsen kommer alltså användas till att synliggöra kvinnliga företagare, och även hjälpa dem att stärka sin verksamhet, berättar Mari-Ann Nutti.

- Gruppen har också fått möjlighet att arbeta med utvecklandet av det egna varumärket och sitt företagande.

Nästa ansökningstillfälle för projektbidrag blir den 1:a november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".