SlinCraze Foto: Marie Louise Somby
1 av 2
SlinCraze Foto: Marie Louise Somby
Akkil
2 av 2
Akkil Foto: Illustration by AKKIL and Emil Juuso
Hálgu

Slincraze: Om min resa

Hálgu 20161023 utan musik
9:36 min

I veckans program träffade du Slincraze och så får du veta mer om den mystiska Akkil. Vår mejlkontakt finns i artikeln.

Slincraze släppte nyligen låten Silver screen. I en intervju från Buorre Idit Sápmi berättar Slincraze om singeln och det kommande albumet.

I den 80-tals syntiga danslåten Davás av den mystiska artisten Akkil släpptes i veckan. Akkil ville inte ställa på en radiointervju, utan svar endast på frågor över mejl. Svaret finns i mejlet här nedanför och i programmet.

Jag skickade frågor till Akkil och fick svar.

Kan du berätta om Akkil?
AKKIL består endast av en fysisk person. Ganska liten, som en typisk same.

I låten Davas har du samplat in Nils Anders Påves jojk Čokču och Lars Heaika Blinds jojk Mearrariika. Varför har du valt just dessa jojkar?
Jag hade deras telefonnummer, så det var lätt att ringa och fråga dom om tillstånd. Ibland finns det tyvärr inget djupare filosofiskt svar.

Vad är lätt och vad är svårt med att sampla in jojk?
Svårast med jojk är att ”beatmatcha” den, eftersom den traditionella jojken är så dynamisk. 

Vad säger Nils Anders Påves och Lars Heaika Blind om att du samplat in deras jojk?
Jag vet inte. Jag tror inte Lars Heaika faktiskt har hört den, han sade att han inte behövde höra den utan gav mig bara tillstånd att göra det. Nils Anders har dock hört den, och han svarade med den klassiskt samiska ”Jo nog dög den”.

Du har tidigare släppt singeln låten Vid foten av Fjällen som är en remix av Sven-Gösta Jonsson 60-tals hit på Soundcloud. Och i pressutskicket skriver du att du kommer remixa classic samisk jojk i framtida utgivningar. Varför sampla jojk och klassiska samiska hits? 
Remixerna var bara inofficiella mixar jag lekt med inför DJ gig som jag hade förra sommaren och hösten, så det är inte så mycket att hänga i julgranen. Jag ville sampla samiska hits och jojkar då jag tycker att det saknas idag. Förut hade man dom där anspråklösa låtarna med fina gitarriff, refränger man kommer ihåg och melodier som sätter sig på hjärnan. Och samma gäller jojken.  

Du har samarbetat med Björn Thuuri i låten Davas, vad har han kunna tillföra?
Ja, för det första är han ju ett proffs. Han kan sina grejjer. Jag är ju bara en lekman, med en dator som innehåller ett stort samiskt musikarkiv.

Singeln Davás har fått en musikvideo som är gjord av dig och illustrerade av Emil Juuso. Precis som låten så får videon en att tänka på dataspel. Vad kan du säga om musikvideon?
80-talet är ju jävligt inne just nu, så varför inte utnyttja det och glida på vågen.

Musikvideon delas just nu flitigt på sociala medier. Hur känns det?
Känns ju kul. Det är väl det som är meningen.

 

Veckans spellista:
Catarina Utsi: Du eallin lea boazu
Slincraze: Silver Screen
Sofia Jannok: 100 Sáni Muohttagi
Nils Anders Påve: Čokču
Akkil: Davás
Biti: Go Don Boadat
Nanook: Nanook

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".