Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Regeringen vill granska Sametingets pengahantering

Ekonomistyrningsverket har fått i uppdrag av regeringen att analysera hur Sametinget använder statliga medel. Bakgrunden är bland annat att Riksrevisionen återkommande uppmärksammat brister i Sametingets ekonomiska hantering.

Regeringsuppdraget innefattar en analys av Sametingets förutsättningar att säkerställa att verksamheten är effektiv och hur verksamheten kan effektiviseras. Den interna styrningen hamnar alltså också under lupp.

Enligt regeringsbeslutet, som bland annat undertecknats av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, arbetar regeringen för att främja det samiska folkets möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv och stärka samernas rätt till självbestämmande.

Anledningen till Ekonomistyrningsverkets granskning är att Sametinget överskridit budgeten för bland annat Främjande av rennäringen, begärt mer pengar till förvaltning och utökat sakanslag och att Riksrevisionen vid årliga granskningar uppmärksammat brister i den ekonomiska hanteringen.

Senast 15 februari ska Ekonomistyrningsverkets redovisning komma in till Kulturdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".