Sameskolan i Jokkmokk. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolan i Jokkmokk. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi

Rektorssåpan inom Sameskolstyrelsen fortsätter

Nu kommer rektorstjänsten att utlysas igen
1:56 min

Det finns inte längre någon rektor på Sameskolan i Jokkmokk. Enligt en överenskommelse med den tillförordnade Sameskolschefen Annechatrin Brandén ägnar sig rektorn sedan i måndags åt fjärrundervisning från hemmet.

Annechatrin Brandén vill inte uttala sig i enskilda ärenden som gäller sina medarbetare.

Förra året inleddes för Sameskolstyrelsens del med en rektorssåpa. Två rektorer anställdes på samma tjänst på Sameskolan i Jokkmokk och det rådde stor oenighet om vem som skulle ha jobbet. Flera i den politiskt tillsatta nämnden gav en person jobbet, medan nämndens ordförande såg till så att en annan person anställdes på samma tjänst.

På grund av rektorskarusellen avskedades förra Sameskolchefen och Annechatrin Brandén hyrdes in som tillförordnad skolchef, vilket hon fortfarande är. Rektorn som tillslut fick tjänsten fick dessutom 80 000 kronor i skadestånd, enligt lärarförbundet hade denne kränkts och lidit skada av arbetsgivarens agerande.

Den andra rektorn som anställdes, men som inte fick jobbet - har genom sitt fackförbund gått till Arbetsdomstolen och yrkar på skadestånd på 120 000, plus 40 000 i månaden från den första april förra året fram till dagen för huvudförhandling i målet, vilket är mitten av november. Vilket innebär ett krav på närmare en miljon sammanlagt. Se rättelse angående summan här.

Nu jobbar rektorn som fick tjänsten alltså inte längre kvar, skolchefen Annechatrin Brandén, som inte vill uttala sig i enskilda ärenden kring de anställda, förtydligar att det inte ligger någon konflikt bakom att rektorn slutat, utan att denne på egen begäran frågat om att få andra arbetsuppgifter.

Sameskolstyrelsen har därför gett rektorn uppdraget att vara fjärrlärare från hemmet fram till den 31 januari med bibehållen lön, för att sedan återgå till sin tidigare lärartjänst med lärarlön.

Nu kommer rektorstjänsten att utlysas igen och just nu har en annan person gått in som tillfällig rektor i Jokkmokk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".