Utlänningar får filma från drönare

Medborgare i andra EU-länder kan ha rätt att filma och fotografera från drönare i sammanhang där förbud råder för svenskar, rapporterar Nyheterna i TV4.

När Högsta förvaltningsdomstolen i förra veckan slog fast att kameraövervakningslagen gäller för drönare, var kritiken hård från många svenska fotografer.

-Kameraövervakningslagen gäller bara för kameror som är uppsatta i Sverige, om den som bedriver övervakningen är etablerad i Sverige eller ett land utanför EU. Annars gäller inte lagen, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Datainspektionen, till TV4.

Det är ett EU-direktiv som ligger till grund för lagarna i respektive EU-land. Men länderna tolkar direktivet på olika sätt, och Sverige har nu striktare bestämmelser om just drönare än många andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".