Många snöskoterförare har dålig koll på vilka regler som gäller för körning i fjällen. Här inviger Kronprinsessan Victorialeden från Muonio till Treriksröset. Arkivbild.  Anders Wiklund / TT
Många snöskoterförare har dålig koll på vilka regler som gäller för körning i fjällen. Här inviger Kronprinsessan Victorialeden från Muonio till Treriksröset. Arkivbild. Anders Wiklund / TT

Ohållbart med laglösa skoterförare

Var tredje snöskoterförare tror felaktigt att körning omfattas av allemansrätten. Det kan ställa till stora problem för både markägare och renskötare.

Snöskoterförare har länge levt i tron att så länge marken är täckt av snö är det bara att köra. Den bilden är inte korrekt, men den lever kvar hos många. Även om många är medvetna om att särskilda regler gäller i fjällområdet, tror var tredje skoterförare att allemansrätten gäller. Det visar en undersökning med över 2 000 skoterförare som Nationella Snöskoterrådet låtit göra.

Enligt allemansrätten måste man ha ägarens tillåtelse att köra på dennes mark. Annars är risken stor för skador såväl skogs- jordbruk och rennäringen.

- När snön täcker marken så ser du inte alltid vad som finns under. Däremot kör du ofta sönder toppar på granar eller tallplantor och kan ställa till med stora skador, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Nationella Snöskoterrådet, till TT.

I fjällen behöver rennäringen lugn och ro, särskilt på våren i samband med kalvning.

Under lång tid har man försökt att styra körningen mot snöskoterleder och det finns många långa mil i Sverige. Men det är en stor del av förarna som avviker för lederna, och den gruppen blir allt större.

Av de 10 000 nya snöskotrar som säljs varje år är 7 000 av dem avsedda för att köras utanför led.

- Det är många som inte har koll på lagstiftningen, som saknar kunskap men också omdöme. Det är något vi behöver jobba med genom att informera och utbilda och löpande påverka de som kör. Det är inte hållbart att ha en laglös snöskoterkörning där man stör andra intressen, säger Per-Olov Wikberg.

Om undersökningen

2 065 snöskoterförare, utspridda över hela landet, genomförde Nationella Snöskoterrådets enkätundersökning.

En tredjedel av snöskoterförarna svarade att snöskoterskörning omfattas av allemansrätten, vilket är felaktigt. 11 procent svarade att de inte visste svaret.

94 procent av deltagarna visste dock att särskilda regler gäller för körning i fjällen.

Sex av tio är för att friåkning avgränsas till specifika områden, tre av tio instämmer inte alls.

Merparten uppger att de kört i någon del av fjällen, medan fyra av tio har kört utanför fjällområden.

Källa: Nationella Snöskoterrådet

Ella Sundström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".