Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Laponia.
Foto: Carl-Johan Utsi/ Laponia

20-årsjubileum för världsarvet Laponia

Idag startar 20-årsjubileet för världsarvet Laponia i Gällivare. Firandet öppnas av Gällivare kommun och föreningen Laponiatjuottjudus.

Det var 1996 som FN-organet UNESCO utnämnde Laponia till ett världsarv, på grund av dess unika natur och kulturella värden. Utnämningen betyder att området kräver extra vård och beskydd. Enligt UNESCO så har området enastående naturfenomen och en rik biologisk mångfald. Ett annat viktigt kriterium var att området sedan förhistorisk tid varit befolkat av samerna och är med detta ett av de bäst bevarade exemplen på nomadområden i norra Skandinavien.

Laponiatjuottjudus är föreningen som förvaltar världsarvet Laponia. I styrelsen sitter bland annat samebyarna i Laponia, Naturvårdsverket, länsstyrelsen i Norrbottens län samt Gällivare och Jokkmokks kommuner. I samband med 20-årsjubileet visas Laponiatjuottjudus utställning: Livet på myren – människans liv vid Sjávnjas myrar och fjäll.

Under jubileumsdagarna 1-2 november på Quality Hotel Lapland i Gällivare, föreläser bland annat folkrättsproffessorn Mattias Åhrén, Eva Gunnare bjuder på smaker från Naturens skafferi i Laponia, och Elsa Reimerson från Umeå Universitet berättar om hur skyddade områden ska förvaltas.

Slutligen avslutas firandet på onsdag med ett avslutningstal med avstamp för framtiden av Bertil Pittja från Unna Tjerusj och Bernt Wennström från Gällivare Kommun.

Se programmet under jubileumsdagarna längst ner i artikeln (pdf).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".