Ingrid Inga, Samelandspartiet
Ingrid Inga, Samelandspartiet Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Ingrid Inga: Sametinget borde själva ha bett om en ekonomigranskning

Ingrid Inga:Det måste ju finnas en självinsikt inom Sametinget
2:21 min

Ekonomistyrningsverket har fått i uppdrag av regeringen att analysera hur Sametinget använder statliga medel. Bakgrunden är bland annat att Riksrevisionen flera gånger uppmärksammat brister i Sametingets ekonomiska hantering.

Ingrid Inga i Samelandspartiet tycker att det är ett bra beslut av regeringen, att granska hur Sametinget använder statliga medel. Men hon säger att Sametinget för länge sen borde ha tagit upp frågan, istället för att låta det gå så långt att regeringens måste göra det.

- Det måste ju finnas en självinsikt inom Sametinget om att den ekonomiska förvaltningen inte är bra och då måste man ju ta tag idet. Det är betydligt bättre för ett samiskt parlament att själv ta tag i frågor som inte riktigt är bra, men det har ju inte Håkan Jonsson och den nuvarande styrelsen brytt sig om att lyssna på, säger Ingrid Inga.

Anledningen till Ekonomistyrningsverkets granskning är att Sametinget överskridit budgeten för bland annat Främjande av rennäringen, begärt mer pengar till förvaltning och utökat sakanslag, och att Riksrevisionen vid årliga granskningar uppmärksammat brister i den ekonomiska hanteringen.

För verksamhetsåret 2015 har Riksrevisionen lämnat en revisionsberättelse med reservation. De har då framfört att Sametingets årsredovisning för 2015 inte är upprättad enligt gällande regelverk, inte heller ger en rättvisande bild av det ekonomiska resultatet och att ledningen inte efterlevt de föreskrifter som är relevanta för användning av anslag och inkomster.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson säger att det är Sametinget som själva tagit initiativet till den här granskningen via regeringen och anledningen är för lite pengar.

- Vi har ju överskridit ekonomin och nyttjat anslagskrediten i flera år och det är ju ett tecken på att vi har alldeles för lite pengar. Sametinget är ju förutom ett folkvalt organ även en myndighet och en myndighet måste sköta ett jobb enligt lagen. Och vi har alldeles för många uppdrag och alldeles för liten budget, säger Håkan Jonsson.

Regeringsuppdraget innefattar en analys av Sametingets förutsättningar att säkerställa att verksamheten är effektiv och hur verksamheten kan effektiviseras. Den interna styrningen hamnar alltså också under lupp. Ingrid Inga i Samelandspartiet tycker den granskningen är viktig, men tycker det är märkligt att Håkan Jonsson vänt sig till regeringen.

- Det är ju så här att Ekonomistyrningsverket kan vi anlita på två olika sätt. Antingen tar Sametinget och ger Ekonomistyrningsverket ett uppdrag, varför har han inte gjort det då. Varför har han vänt sig till regeringen och bett att regeringen ska vända sig till Ekonomistyrningsverket. Det är för mig en gåta, säger Ingrid Inga i Samelandspartiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".