Statsvetaren Ragnhild Nilsson.
Statsvetaren Ragnhild Nilsson. Foto: Lars-Ola Marakatt, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Frågor som kvinnor bryr sig om tas inte upp i Sametinget

Ragnhild Nilsson: Kvinnor har lika stort samepolitiskt intresse som männen har
2:21 min

Sametinget saknar makt i frågor som kvinnor tycker är viktiga. Dessutom är det få saker som kvinnor tycker är viktiga som lyfts politiskt i Sametinget, enligt forskning på resultatet av den första väljarundersökningen. 

Vilka frågor är betydelsefulla för dig och tycker du att de lyfts i Sametinget?

Även om antalet kvinnor som sitter i Sametinget blivit fler, från 29% 1993, till 45 procent 2013, tycker de kvinnliga väljarna, som representerar halva väljarkåren, att det är för mycket manliga frågor som dominerar Sametingets politik.

Det enligt en väljarundersökning som gjordes i samband med det senaste Sametingsvalet för tre år sedan.

- Kvinnor i högre utsträckning än män tycker att Sametinget gjort för lite i viktiga frågor, så som sjukvård och hälsa, ungdoms- och jämställdhetsfrågor. Och kvinnor vill också i högre utsträckning än män utöka Sametingets inflytande i de frågorna. Vi tolkar det som att kvinnor i högre utsträckning än män vill öka Sametingets självbestämmande i de flesta frågor, Ragnhild Nilsson som var med och gjorde valundersökningen.

Hon har analyserat deras valforskning och sett att kvinnor har lika stort samepolitiskt intresse som männen har, och har lika god insikt i vad valet handlar om. Men man upplever i mindre utsträckning att det finns partier som representerar ens åsikter.

- Vi kan se att de frågor som kvinnor tycker är viktigast är ungdomsfrågor, jämställdhetsfrågor och sjuk- och hälsofrågor. De debatteras heller inte så mycket. Det finns sällan återkommande i motioner och kanske inte förekommer så mycket i den politiska debatten.

Partiernas valprogram tar även upp de frågor som kvinnor tycker är viktigast. Men Ragnhild Nilsson ser det så att eftersom Sametinget har så begränsat självbestämmande i de här frågorna så hamnar de ännu längre ner i debatten. Det viktigaste som hon ser är att stärka Sametingets politik i dessa områden för att Sametinget ska representera både män och kvinnor.

- Man vill i högre utsträckning att inflytandet ska öka i viktiga frågor för kvinnor. Men man ser inte i samma utsträckning att det görs idag. Därför känner man sig inte representerad i lika hög utsträckning som vad män gör. Och därför blir det viktigt i en förlängning. När man pratar om Sametingets självbestämmande då måste man lyfta frågor som kvinnor tycker är viktiga. Det för att få ett självbestämmande som hela det samiska samhället är nöjda med och kan ställa sig bakom, säger Ragnhild Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".