Älgjägare, älgjakt, gevär, jakt
Fredrik Sandberg / TT Foto: Fredrik Sandberg / TT

Åtalsbeslut om grovt jaktbrott kan dröja

Åtalsbesked i den så kallade jaktbrottshärvan kan dröja. Enligt åklagare Åse Schoultz är förhoppningen att beslut tas innan jul.

Fem män är fortfarande misstänkta för inblandning i grova jaktbrott. De häktades i början av september misstänkta för bland annat grovt jaktbrott på björn och järv, grovt jakthäleri och medhjälp till grovt jaktbrott. Männen är frisläppta i väntan på besked om åtal.

- Polisen väntar fortfarande på analyssvar, och de undersöker ännu elektroniken som beslagtagits, säger åklagare Åse Schoultz.

Så det är inget beslut om åtal på gång nu?

- Förundersökningen är inte klar än på långa vägar. Jag hoppas vi kan ta beslut innan jul, det är min förhoppning.

De misstänkta nekar fortfarande till brott. Det var i somras som polisen efter omfattande telefonavlyssning slog till samtidigt på flera platser i Norrbotten.

Enligt åklagare Åse Schoultz har misstankarna mot männen stärkts under utredningens gång.

- De har ju suttit häktade på sannolika skäl och bevisläget har inte försämrats, utan tvärtom. Vi har fått fram mer material men vad det är kan jag inte tala om nu.

En av de misstänkta männens advokat Lisa Länta ser allvarligt på att beslutet drar ut på tiden. 

- Det är olyckligt att det drar ut på tiden. Förutom att det är psykiskt påfrestande att vara misstänkt så handlar det om inkomstbortfall, bland annat då han inte kunnat jaga älg.

Kan du ha förståelse för att analyssvar och undersökningar dröjer?

- Det är svårt att säga då jag inte har insyn i utredningen på det sättet. Visst drar det ofta ut på tiden i sådana här ärenden, men man hoppas ju att de jobbar skyndsamt, och även att de inte glömmer bort att se på utredningen som i delar. Om det inte går att styrka brott mot någon av individerna ska de ju lägga ner den delen, säger advokat Lisa Länta.

Enligt åklagaren prövar de kontinuerligt varje person, men säger att de än så länge inte har något som tyder på att någon av de misstänkta ska avskrivas från misstanke. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".