Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ruoŧŧa

Nu måste drönarepiloter söka tillstånd hos Länsstyrelsen

Publicerat torsdag 3 november 2016 kl 14.49
Thomas Utsi, govvejeaddji Gironis, gii geavaha drönara iežas govvenbarggus. Govva: Anette Niia/SVT Sápmi
1 av 2
Thomas Utsi, govvejeaddji Gironis, gii geavaha drönara iežas govvenbarggus. Foto: Govva: Anette Niia/SVT Sápmi
Thomas Utsi, Gironis, iežas drönarrusttegiin.
2 av 2
Thomas Utsi, Gironis, iežas drönarrusttegiin. Foto: Anette Niia/SVT Sápmi

Enligt Högsta Förvaltningsdomstolens dom som kom förra veckan, måste alla drönarpiloter söka tillstånd för att framföra drönare med kamera.

Tomas Utsi har länge använt drönare i sitt fotoarbete, och han tycker att det är synd att den möjligheten nu kanske försvinner.

- En drönare har jag längtat efter i flera år. Jag skaffade mig den för ca 2, 5 år sedan, min första stora drönare. Sedan dess är det bara drönare som har gällt för mig, säger Tomas Utsi.

I förra veckan kom nämligen Högsta förvaltningsdomstolens dom, som fastställde att alla som framför drönare med kamera, måste söka tillstånd hos Länsstyrelsen.

- Med hänsyn till den här domen som kom från högsta förvaltningsdomstolen förra veckan så är ju övervakningen tillståndspliktig när den träffar en plats som allmänheten har tillträde till, så man måste helt enkelt ansöka om ett tillstånd hos oss, säger länsjurist Per Lundström.

Det är kameraövervakningslagen som kräver tillstånd innan en kamera som riktas mot allmän plats används. Enligt högsta domstolen uppfyller drönaren kameraövervakningslagens krav och detta gäller alla allmänna platser, allt ifrån matbutiken till skogen. Tillstånd ska också sökas för livestreaming.  

Fotografen Tomas Utsi har sedan tidigare tillstånd för att använda drönare i kommersiellt bruk, men nu krävs alltså ytterligare ett tillstånd som kan vara ödesdigert för hans verksamhet:

- Jag tycker att det är en så tokig regel att man knappt tar den på allvar. Man väntar bara på att den ska fixas till, så att tillstånden som man har ska börja gälla igen. För mig vore det katastrof om jag inte fick fotografera mer från luften, säger Tomas Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".