Karin Mannela (JoF), ordförande för Kulturnämnden.
1 av 2
Karin Mannela (JoF), ordförande för Kulturnämnden. Arkivfoto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Jojkkurs Umeå. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
2 av 2
Jojkkurs i Umeå under samiska veckan, Ubmejen Biejvieh. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi

Längre väntan på projektbidrag

Föreningar och projekt som sökt bidrag från Sametingets kulturnämnd får nu vänta till januari för besked. Kulturnämnden ändrar nämligen förfarandet efter kritik från Riksrevisionen.

Riksrevisionen kritiserade tidigare i år Sametinget för att kulturnämnden ger besked om pengar innan man har dem. Hittills har nämnden tagit beslut utifrån det preliminära regleringsbrevet och gett besked till sökande föreningar och projekt i december om och hur mycket bidrag de får.

- Efter kritiken har vi varit tvungna att ändra det till januari i fortsättningen. Det räckte inte att vi skrev in i beslutet att det är under förutsättning att vi får de här pengarna, säger Karin Mannela (JoF), ordförande för Kulturnämnden.

Exakt hur mycket pengar de får att dela ut meddelas i Sametingets regleringsbrev från regeringen, som kommer i mitten av december. Föreningar och projekt som sökt pengar för nästa år hos Sametingets kulturnämnd kommer få vänta till januari på beskedet.

- Det är olyckligt att det blir så, det haltar ju då i planeringen inför kommande år. Det är nog ett problem för många att få reda på beskedet i januari, då är man ju igång med årets produktioner, säger Eva Conradzon, projektledare för Ubmejen Biejvieh. 

Malin Mäkelä, ekonomichef på Sametinget, ser inget annat alternativ. 

- Det är den bästa lösningen som vi ser. Vi måste ju följa de lagar och förordningar som finns, och när vi fått kritik från riksrevisionen så måste vi ändra. Kulturnämnden har lagt mötet så nära årsskiftet som möjligt, säger Malin Mäkelä, ekonomichef på Sametinget.

Sameradion och SVT Sápmi har inte fått tag på Riksrevisionen för en kommentar i dag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".