Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#gollegiella

Vi sänder direkt från utdelningen av språkpriset Gollegiella

Publicerat tisdag 8 november 2016 kl 05.34
Juryns ordförande Rose-Marie Huuva, med pristagarna Lajla Mattsson Magga och Máret Sárá. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
1 av 4
Juryns ordförande Rose-Marie Huuva, med pristagarna Lajla Mattsson Magga och Máret Sárá. Foto: Anna-Maria Ahlén/ Sameradion & SVT Sápmi.
Prisutdelningen av Gollegiella 2012. Från vänster: Klemetti Näkkäläjärvi, president i Sametinget i Finland, Anna-Maja Henriksson, justitieminister i Finland, Per Mikael Utsi, ordförer i Sametinget i Sverige, Rigmor Aaserud, kyrkominister i Norge, Trond Trosterud, ledare för Giellatekno, Sjur Moshagen. ledare för Divvun, Eskil Erlandsson, landsbygdsminister i Sverige och Egil Olli, sametingspresident i Norge. Foto: Kenneth Haetta / NRK Sápmi
2 av 4
Prisutdelningen av Gollegiella 2012. Från vänster: Klemetti Näkkäläjärvi, Anna-Maja Henriksson, justitieminister i Finland, Per Mikael Utsi, Rigmor Aaserud, kyrkominister i Norge, Trond Trosterud, ledare för Giellatekno, Sjur Moshagen. ledare för Divvun, Eskil Erlandsson, landsbygdsminister i Sverige och Egil Olli, Sametinget i Norge. Foto: Kenneth Haetta / NRK Sápmi
Gollegiella bálkkašupmi 2014 Helssegis
3 av 4
Gollegiella bálkkašupmi 2014 Helssegis. Foto: Karen Eira/ Sameradion & SVT Sápmi.
Pristagaren 2010 Lajla Mattsson Magga.
4 av 4
Pristagaren 2010 Lajla Mattsson Magga. Foto: Foto: Anna-Maria Ahlén/ Sameradion & SVT Sápmi.

Idag delar Sveriges kulturminister ut språkpriset Gollegiella. Vi sänder prisutdelningen direkt.

Här kan du höra urklipp från sändningen.

I en ceremoni i Stockholm delas det samiska språkpriset Gollegiella ut av Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke idag.

Priset instiftades av Sveriges, Norges och Finland regering 2003 och har delats ut vartannat år sedan 2004. Priset syfte är enligt stadgarna följande:

"Språkpriset skall medverka till att främja, utveckla eller bevara det samiska språket i Norge, Sverige, Finland och Ryssland."

Språkpriset 2014:
Delades mellan Kerttu Vuolab, Seija Sivertsen och Mikael Svonni. Författaren och översättaren Kerttu Vuolab har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker på nordsamiska och är en aktiv samhällsdebattör och opinionsbildare för det samiska språkets.

Seija Sivertesen är en engagerad lärare i skoltsamiska som både undervisar, producerar läromedel och korrekturläser texter.

Mikael Svonni är professor i nordsamiska och har bland annat skrivit en doktorsavhandling om samiska skolbarns samiska, producerat ordböcker och en grammatikbok.

2012:
Delades mellan Divvun och Giellatekno vid Universitetet i Tromsø för arbetet med att skapa teknologiska verktyg för samiska språk och Aleksandra Andrejevna Antonova och Nina Jeliseevna Afanasjeva för sina insatser för det kildinsamiska språket.

2010:
Två kvinnor hedrades med priset 2010, Máret Sárá och Lajla Mattsson Magga. Máret Sárá har hela sitt liv varit drivande både yrkesmässigt som pedagog, journalist och författare.

Lajla Mattson Magga har visat ett livslångt gediget engagemang för det sydsamiska språkarbetet, bland annat som lärare och författare.

2008:
2008 års vinnare var organisationen Sami Siida i Utsjoki, Finland och språkarbetaren Henrik Barruk, Storuman, Sverige.

Sami Siida har sedan 70-talet idogt arbetat med att stärka samiskans ställning i Utsjoki kommun.

Henrik Barruk har under många år arbetat med att dokumentera och revitalisera umesamiskan.

2006:
Harald Gaski och Jouni Moshnikoff fick språkpriset 2006. Jouni Moshnikoff uppmärksammades för sitt stora engagemang för att främja sitt modersmål, skoltsamiska.

Harald Gaski har bedrivit ett omfattande språkutvecklingsarbete och har genom sin forskning bidragit till att höja statusen på samiskspråkig litteratur.

2004:
Ella Holm Bull och Anarâkielâ servi (Föreningen för enaresamiska) fick första priset 2004. Ella Holm Bull (1929-2006) arbetade hela sitt liv med att främja användningen av sydsamiska.

Anarâkielâ servi har sedan det grundades i Enare i Finland 1986 bedrivit ett framgångsrikt revitaliseringsarbete för att främja det enaresamiska språket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".