1 av 5
Äkta paret Jan Skoglund Paltto och Kirsi Paltto samt systrarna Máret och Ingá Márjá Steinfjell.
2 av 5
Äkta paret Jan Skoglund Paltto och Kirsi Paltto samt systrarna Máret och Ingá Márjá Steinfjell. Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi
Gollegiella 2016. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
3 av 5
Gollegiella 2016. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Jörgen Heikki intervjuar Kirsi Paltto och Máret Steinfjell. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
4 av 5
Jörgen Heikki intervjuar Kirsi Paltto och Máret Steinfjell. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Steinfjell & Steinfjell. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
5 av 5
Steinfjell & Steinfjell. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#gollegiella

Får språkpris för nya läromedel och sydsamisk talkshow

Jearahallan Kirsi Paltto ja Máret Steinfjell Gollegiella-vuoittu birra
7:39 min

Systrarna Máret och Inga Márjá Steinfjell får tillsammans med makarna Kirsi och Jan Skoglund Paltto, årets samiska språkpris Gollegiella.

Lyssna också på Alice Bah Kuhnke om språkpriset längst ner i artikeln.

Vid en ceremoni i Stockholm delade kulturminister Alice Bah Kuhnke idag ut det samiska språkpriset Gollegiella.

Máret och Inga Márjá Steinfjell får priset för den första sydsamiska talkshowen i radion. Programmet Steinfjell & Steinfjell sänds varje fredag i SR Sameradion och NRK Sámiradio.

- Jag trodde först att det var ett skämt, vem prisas för något man gjort i nio månader? Priset betyder jättemycket, någon har uppmärksammat arbetet vi gjort och att det värdesätts, säger Máret Steinfjell.

- Det har betydelse för andra också, inte bara för mig och Inga Márjá. Jag tror att även andra gläds, säger Máret Steinfjell.

Kirsi Paltto och Jan Skoglund Paltto får priset sitt mångåriga arbete med att ta fram verktyg för språkinlärning på samiska.

Dessutom har ju Kirsi Paltto sedan 2013 översatt varje nummer av Bamse till nordsamiska - omkring 18 nummer per år alltså.

- Vi har vetat om att vi ska få priset i några veckor och det har varit jättesvårt att hemlighålla det. Jag föll nästan av stolen när jag fick veta det, jag blev så förvånad. Det är så roligt, säger Kirsi Paltto.

- Jag hade inte väntat mig att få priset. Vi arbetar dagligen med språket, det är vårt liv. Men vi förväntade inte oss ett pris, säger Kirsi Paltto.

Prissumman på 15 000 euro fördelas mellan alla fyra pristagare. Priset har instiftats av Sveriges, Norges och Finlands regering och har delats ut vartannat år sedan 2004.

Gollegiella ska enligt stadgarna medverka till att främja, utveckla eller bevara det samiska språket i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".