Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska banker har investerat halv miljard i omstridd oljeledning i USA

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 14.18
Lars Miguel Utsi: Fitnodat rihkku olmmošvuoigatvuođaid
(6:01 min)
Urfolk från hela USA och världen har satt upp flaggor och böneoffer där bygget av oljeledningen i North Dakota pågår.
1 av 4
Urfolk från hela USA och världen har satt upp flaggor och böneoffer där bygget av oljeledningen i North Dakota pågår. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Demonstration mot pipeline North Dakota, den 4 september 2014.
2 av 4
Urfolk marscherar till den heliga begravningsplats som förstördes av bulldozers den 4 september. Demonstranterna attackerades av hundar och besprutades med pepparspray när de kom till platsen. Även från samiskt håll stödjer man urfolkens kamp. Foto: Robyn Beck/ AFP Photo
Oljeledningsbygget i Dakota här vid Saint Anthony.
3 av 4
Oljeledningsbygget i Dakota här vid Saint Anthony. Foto: Anna Sunna, Sameradion & SVT Sápmi

Svenska banker har investerat en 484 miljoner kronor i de företag som kritiseras för att förstöra urfolks heliga områden i USA.

Fair Finance Guide har granskat svenska banker och via fonder har de investerat totalt 484 miljoner kronor i de tre bolag som projekterar oljeledningen i USA. Det handlar huvudsakligen om placeringar i företagsobligationer.

– Nordea står för det största beloppet och de har investerat tre fjärdedelar av den här halv miljarden, säger Jakob König, talesman för Fair Finance Guide.

Bygget av oljeledningen är ett exempel på hur ett ursprungsfolk blir överkört av företagsintressen, anser Fair Finance Guide.

En rad miljöorganisationer tillsammans med Siouxindianer som lever i ett reservat i delstaten North Dakota, har motsatt sig oljeledningen.

Ursprungsbefolkningen hävdar att oljeledningen hotar deras vattenförsörjning. Oljeledningen planeras att dras genom fyra delstater i USA och bland annat korsa Missourifloden. 

– Svenska banker har ett stort ansvar för att se till att deras investeringar inte bidrar till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, det säger bankerna själva i sina egna riktlinjer, säger Jakob König.  

Oljeledningen har uppmärksammats i internationell media och många har visat stöd till de som demonstrerar mot projektet.

Sametinget i Sverige har tidigare skrivit brev till president Obama där de demonstrerar mot oljeledningen och samiska artister har besökt demonstranterna i North Dakota för att visa sitt stöd.

En av de kunder som nu har tagit kontakt med Nordea med anledning av oljeledningsprojektet är Lars Miguel Utsi.

– För mig är det helt klart att företaget som bygger oljepipelinen bryter mot mänskliga rättigheter och urfolksrätten. Då har vi i Sverige möjlighet att påverka och kontakta de banker som finansierar projektet, säger han.

Nordea som är den bank som investerat mest skriver i ett mejl Sameradion & SVT Sápmi att det undersöker den här situationen och de har tagit in externa resurser. 

"När det gäller investeringar i våra fonder så har vi en process som ska säkerställa att de företag som finns i våra fonder följer internationell lagstiftning, skyddande av miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och antikorruption. Om vi skulle upptäcka ett företag som bryter mot dessa regler så agerar vi på det", skriver Magnus Nelin presschef på Nordea.

 

Siffror enligt Fair Finance Guide:

Swedbank har satsat 39 miljoner kronor
Länsförsäkringar 31 miljoner kronor
Skandia 23 miljoner kronor
Handelsbanken 22 miljoner kronor
Danske bank 11 miljoner kronor
SEB 0,1 miljoner kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".