Bankeya Nordea
1 av 2
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Sasja Beslik, Nordea. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Sasja Beslik, Nordea. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Nordea: Vi bidrar inte till oljeutvinningen

Sasja Beslik: Förhastat att lämna Nordea
7:02 min

Nordea slår tillbaka kritiken om företagets inblandning i ett kontroversiellt oljepipeline-projekt på urfolksmarker i USA.

Nu slår Nordea tillbaka kritiken mot företagets inblandning i det kontroversiella byggandet av en oljepipeline genom sioux-folkets marker i USA. En granskning visar att banken genom fonder har investerat över 350 miljoner kronor i projektet.

Sasja Beslik är chef för hållbar finans på Nordea. Han menar att banken inte har någon del i det omdiskuterade projektet.

– Vi anser inte att vi bidrar till oljeutvinningen på det här sättet, i och med att det här inte är direkta investeringar som vi har bedömt eller gjort, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Ändå kommer Nordea besöka USA och träffa både inblandade företag och urfolksrepresentanter med anledning av oljeprojektet. 

– Jag anser att det här är allvarligt, det är seriöst i termer av vad företaget gör i North Dakota, och vi har också tagit beslut att åka iväg och se vad de faktiskt gör, säger Sajsa Belik.

Men om ni inte har några investeringar i det här, varför ska ni då åka dit och titta på det?

– Vi anser att kapitalförvaltare har ansvar att förvalta kapital ansvarsfullt och hållbart, säger Belik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".