Foto: SVT

Förflyttningsförbud av renar på grund av CWD

Efter att sjukdomen CWD, Chronic Wasting Disease, upptäcktes i Norge har EU nu beslutat om förbud att transportera djur från Norge, samt förbud mot utförsel och förflyttning av renar från norra Sverige.

Det är förbjudet att ta in levande hjortdjur från Norge till resten av EU, skriver Jordbruksverket och länsstyrelsen i Norrbotten på sina hemsidor. Men det finns undantag för förflyttning av renar från Norge till Sverige och Finland. Eftersom renar korsar gränserna blir det också förbjudet att föra in levande hjortdjur från norra Sverige till resten av EU. 

Förbudet gäller i länen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, samt i kommunerna Älvdalen, Nordanstig, Hudiksvall och Söderhamn.  

Men det finns fyra undantag gällande förbudet att föra in levande hjortdjur från Norge till Sverige: 

  • Renar som betar säsongsvis och som rör sig mellan Norge och Sverige berörs inte. 
  • Hjortdjur från Norge som går direkt till slakt. 
  • Förbudet gäller inte heller förflyttningar av renar till och från Norge som ska användas i sport- och kulturevenemang. Men det krävs tillstånd för sådana förflyttningar. 
  • Transitering, vilket innebär transport av varor genom ett eller flera länder utan att betala tull och skatt, av hjortdjur genom Sverige från Norge och eventuellt via Finland och Norge. Transiteringar ska anmälas till Jordbruksverket. 

Det finns även två undantag som berör förflyttning av hjortdjur från förbudsområdet i Sverige: 

  • Hjortdjur som direkt ska slaktas i övriga Sverige, Norge eller Finland. 
  • Levande djur till Norge ifall Norge bifaller tillstånd. 

Enligt Jordbruksverket upptäcktes det första fallet av CWD i Europa i Norge i april 2016. Då fann man sjukdomen hos vildren och älg. Eftersom sjukdomen konstaterats i Norge och hjortdjur rör sig mellan länderna kan det inte uteslutas att smittan också finns i Sverige. 

CWD, Chronic Wasting Disease, är en sjukdom som drabbar hjortdjur som ren, älg, rådjur och hjort. Sjukdomen tillhör gruppen sjukdomar som kallas transmissibla spongiforma encefalopatier (TSE). Den är smittsam och plågsam och leder till förändringar i hjärnan som i sin tur leder till neurologiska symtom, avmagring och död. Inkubationstiden, den tid som förflyter mellan smittotillfälle och tidpunkten då sjukdomen bryter ut, är upp till två år. Djuren kan gå sjuka upp till flera månader för att till slut dö. Symtomen är beteendestörningar, trötthet, förlamningar, dregling, osamordnade rörelser, torr hårrem, tandgnissling, skälvningar och sänkt huvud. Forskning tyder på att sjukdomen inte kan smitta människor eller sällskapsdjur, skriver Jordbruksverket. 

CWD upptäcktes för första gången i Nordamerika på 1960-talet och är förekommande hos vilda och farmade hjortdjur i flera delstater i USA och Kanada. Sjukdomen har inte tidigare påvisats i Europa. 

Sjukdomen smittar vid direktkontakt mellan djur och förorenat foder, vatten eller jord. I nuläget finns ingen behandling mot sjukdomen. Man fastställer diagnosen med snabbtester eller mikroskopiska undersökningar av material från hjärna och andra vävnader från döda djur. Några metoder för att fastställa CWD hos levande djur finns inte. 

Jordbruksverket arbetar nu med att informera myndigheter och berörda parter. Enligt EU-kommissionen ska Sverige och Finland se över eventuella åtgärder som behöver vidtas, bland annat om övervakningen ska ökas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".